Hyrbil utan kreditkort – går det?

En vanlig fråga som dyker upp är – behöver man kreditkort för att hyra bil? Ibland är det ett krav, särskilt utomlands. Som regel går det dock ändå att ordna hyrbil utan kreditkort. Vi förklarar hur det hänger ihop!

Därför krävs ofta kreditkort för hyrbil

När du hyr bil ingår som nästan alltid bilförsäkring i priset. I Sverige ingår den jämt. Utomlands brukar den ingå, men det kan variera.

Oavsett om du hyr i Sverige eller utomlands är det alltid en självrisk på försäkringen. Den kan variera från någon tusenlapp upp till 10000 – 20000 kronor beroende på bil och land.

Hyrbilsfirman vill försäkra sig om att du kommer att betala denna summa ifall det skulle uppstå en skada på bilen.

Detta är lätt med kreditkort. Då kan biluthyraren nämligen boka den summan på ditt kreditkort utan att några pengar dras. Tänk på att du då inte kan använda dessa pengar under resan! Efter att du lämnat tillbaks bilen utan skador släpper firman reservationen på ditt kreditkort.

Tips
Vill du ha ett resekort utan årsavgift att boka hyrbil med?

 • Utan ränta i 45 dagar – slipp betala ränta
 • Upp till 100 000 kr kredit – en bra buffert på resan
 • Få cashback eller flygpoängOm du har betalkort (debetkort) går det inte att boka ett belopp. Därför tvingas hyrfirman att debitera en deposition från kortet istället. I samband med den transaktionen uppstår en kostnad för biluthyraren.

Försäkring för hyrbil är ett måste
Försäkring ingår nästan alltid när du hyr bil. Lika bra det! Boka med ett bra kreditkort eller köp självriskeliminering för att slippa självrisken.

Hyrbil utan kreditkort – olika policy bland biluthyrare

Har du inte kreditkort kan det ändå gå att boka hyrbil, men det är viktigt att kontrollera detta först.

Vissa biluthyrare – även i utlandet – accepterar betalkort som alternativ till kreditkort. Dock accepteras så gott som aldrig Maestro och Electron.

Andra tar ut en extra avgift om du bara har ett betalkort som säkerhet. En tredje grupp av hyrbilsfirmor accepterar inte alls debetkort.

Även om en hyrbilsfirma inte accepterar kreditkort behöver det inte vara kört. Det finns ofta möjlighet att köpa till en självriskeliminering på hyrbilens försäkring. Självriskeliminering heter Loss Damage Waiver (LDW) på engelska. Köper du en sådan betalar du en summa extra per dag som du hyr bilen. I gengäld försvinner självrisken. När det inte längre finns någon självrisk behöver hyrbilsfirman inte heller reservera något belopp på ditt kort. Smart!

Åter igen: Kontrollera med biluthyraren innan du bokar hyrbil så att det inte blir några tråkiga överraskningar.

Fördelar med kreditkort för hyrbil och resa

Även om du inte nödvändigtvis måste ha ett kreditkort kan det vara en god idé att ändå skaffa ett inför resan.

Här är några av fördelarna:

 • Självriskeliminering: Många av kreditkorten har självriskeliminering för hyrbil om du betalar med kortet.
 • Reseförsäkring: Nästan alla kreditkort har en kompletterande reseförsäkring. Den gör att din hemförsäkring ger utökat skydd när du reser.
 • Buffert: Det kan alltid inträffa något oförutsett när man är på resande fot. Då är det skönt att ha en extra buffert redo. Med ett kreditkort har du alltid tillgång till pengar om du skulle behöva.
 • Inget valutapåslag utomlands: Det finns resekort som är helt utan valutapåslag när du handlar i utländsk valuta. För debetkort betalar du annars 1 – 1,75 procent extra per betalning beroende på utgivare.
 • Inga uttagsavgifter: Vissa kreditkort för resan har ingen uttagsavgift när du tar ut pengar i bankomat.
Vacker hyrbil på väg utomlands
Det går att ordna hyrbil utan kreditkort. Med ett kort blir det dock både enklare och säkrare. Trevlig resa!

Bästa kreditkortet när du ska hyra bil på resan

Om du letar efter ett kreditkort som är bra när du ska ut och resa och hyra bil bör det åtminstone ha självriskeliminering och kompletterande reseförsäkring. Dessutom tycker vi att resekort helst inte ska ha några valutapåslag. Är det utan uttagsavgifter är det en bonus.

Tänk på att villkoren för självriskelimineringen när du hyr bil varierar mellan olika kreditkort. Här är de främsta skillnaderna att hålla utkik efter:

 • Finns det en maxgräns? De flesta kort täcker upp till 10000 kronor självrisk. Några få täcker en självrisk upp till 15000 eller mer.
 • Måste skadan vara större än självriskbeloppet? Vissa kreditkortsutgivare kräver att skadan på bilen ska vara större än självrisken för att du ska få ersättning. I praktiken innebär det alltså att kostnaden för skadan ska vara större än 10000 kronor, vilket den inte alltid är.
Självrisk-reducering på hyrbil?Kompletterande reseförsäkring?Valutaväxlings-påslagUttagsavgiftÅrsavgift
Collector Easyliving MasterCardJaJa0%3 % eller 45 kr195 kr
Bank Norwegian VISAJa (249 kr/år)Ja0%0 kr0 kr
FOREX Betal- & kreditkortJaJa0%0 kr225 kr
Santander Mitt kort+ MasterCardJaJa0%3 % eller 35 kr195 kr

Enligt Kreditkortjämförelse finns även andra kreditkort med självriskreducering för hyrbil:

 • Agrolkortet
 • American Express Platinum
 • British Airways VISA
 • Circle K Mastercard
 • Eurocard Platinum
 • Handelsbanken Allkort MasterCard
 • Handelsbanken Platinum
 • ICA Banken Kreditkort
 • Nordea kreditkort
 • Santander Mitt Kort/Mitt Kort+
 • Skandiabanken kreditkort
 • Swedbank kreditkort

OBS – Banker och kreditkortsutgivare ändrar då och då villkoren. Innan du skaffar nytt kreditkort bör du ta en titt i villkoren för att ta reda på vad som gäller just nu.

Dyr hyrbil
Självrisken på hyrbilar är ofta flera tusen kronor. För dyra bilar kan den vara 10000 – 20000 kronor eller mer.

Sammanfattning

Utomlands är som regel kreditkort standardkravet för hyrbil. Det beror på att det då är lätt för biluthyraren att reservera självrisken på kortet. Saknar du kreditkort brukar det många gånger gå bra att hyra bil ändå. Vissa hyrfirmor accepterar betalkort. En del bokar då av självrisken på betalkortet istället. Går inte det kan du erbjudas att köpa till en självriskeliminering istället.

Villkoren för att få hyra bil varierar mellan olika biluthyrningsfirmor och från plats till plats. Därför är det klokt att ta för vana att läsa villkoren innan du bokar din hyrbil.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link