Att resa med hund är kul och det behöver inte alls vara så svårt som man skulle kunna tro. Ändå behövs det en hel del mer förberedelser för att resa med din fyrbente vän jämfört med om du reser själv. TioHotell går igenom på vad du behöver tänka på inför utlandsresan.
Här är de viktigaste punkterna:
- ID-märkning
- Giltig vaccination mot rabies
- EU-pass för sällskapsdjur
- Anmäl till Tullen när ni kommer tillbaka
Vi ska nu titta lite närmare på sådant som är viktigt inför och under din resa med hund.
Innehåll
Skaffa microchip och hundpass
Inom EU ska alla hundar vara märkta med microchip. När hunden har microchip kan den få ett hundpass. Eller rättare sagt – ett EU-pass för sällskapsdjur. I detta pass står hundens ID-nummer, behandlingar och vaccinationer. Microchip och hundpass ordnar du enkelt hos en veterinär.
Registrera hunden i ägarregistret
Registrera hunden i Svenska Kennelklubbens ägarregister så kan din hund även identifieras utanför Sveriges gränser via Europetnet.com. Har du redan registrerat din hund kan det ändå vara bra att kontrollera så att du har rätt kontaktuppgifter där.
Varför är det bra med ägarregistret?
Jo, om din vän skulle springa bort under resan kan polis och andra myndigheter som kanske hittar hunden komma i kontakt med dig så att ni kan återförenas.
Se över hundens vaccinationer
Generellt krävs att huden är vaccinerad mot rabies inför utlandsresa. Tänk på att hunden måste vaccineras minst 21 dagar innan avresa. Valpar får inte grundvaccineras förrän de är 12 veckor gamla och sker det tidigare är det inte giltigt för resa.
Andra vacciner för hund inför resan
Vaccination mot leptospiros brukar rekommenderas för hundar som ska med på utlandsresa, i varje fall till södra Europa. Det är en vaccinering som förnyas var 6–12 månad. Andra vacciner som huden bör få är det mot valpsjuka, parvovirus och HCC.
Kontrollera lokala bestämmelser
Sedan kan det finnas lokala bestämmelser, speciellt om hunden ska vara med och tävla eller vistas i hundtäta miljöer. För resa till vissa länder utanför EU kan det ibland även krävas blodprov som visar att hunden har tillräckligt med antikroppar.
Ta reda på vad som gäller i det land du ska åka! Tänk på att kolla reglerna i varje land som ni passerar på vägen dit också.
Hör efter med veterinären först!
Vårt tips är att du tar kontakt med din veterinär i god tid innan avresa för att gå igenom vad som behövs i vaccinväg inför resan.
Skaffa försäkring
På samma sätt som att du har en reseförsäkring bör din hund också vara tillräckligt försäkrad.
En sådan försäkring kan exempelvis täcka kostnaden för inackordering på hundpensionat om du själv skulle bli sjuk eller skadad och måste vistas på sjukhus.
En djurförsäkring är också bra att ha om du måste förlänga resan för att din hund blivit sjuk.
Flyga med hunden?
Ska du flyga med hunden behöver du höra med flygbolaget vad som gäller. Reglerna varierar nämligen mellan olika flygbolag. Ofta brukar hundar som väger mindre än 8 kg få resa med i en speciell bur i kabinen. Större hundar får resa i ett särskilt lastutrymme.
Tänk på att du måste reservera plats för hunden i god tid, även om den får plats i kabinen. Ibland går det inte heller att boka sådana flygbiljetter via Internet.
Eller åka bil med hund utomlands?
Reser ni med bil utomlands måste du tänka på att det kan finnas särskilda regler för hur hunden får transporteras i olika länder. Tänk på att det kan bli varmt i en bil på sommaren. Rasta ofta och se till så att luftkonditioneringen fungerar.
En del hundar blir åksjuka. Undvik att ge den mat strax innan avresa och köp eventuellt åksjukemedel.
Tips – Ska ni resa till varmare breddgrader kan det vara bra att ta med en kyldyna. Den ger även svalka under varma bilresor. Här finns en bäst i test-guide.
Bo på hundvänligt hotell
Oavsett om du ska resa i Sverige eller utomlands med hund måste ni givetvis hitta någon trevlig plats att bo på. Det är faktiskt vanligare att hotell tillåter hund utomlands än i Sverige. Men på senare tid har även svenska hotell blivit allt hundvänligare.
Räkna med att få betala cirka 200 – 300 kronor extra per natt för att din fyrbente vän ska få checka in. Ibland kostar det inte mer än 150 kronor men det finns exempel på hotell där det kostar 500 kronor extra eller mer.
Vårt tips är att fokusera på hotell som uttryckligen välkomnar husdjur. Hundtipset.se har samlat alla hundvänliga hotell på ett ställe.

Skydda hunden utomlands
Det kan finnas en hel del ohyra utomlands som inte finns i Sverige. I Mellan- och Sydeuropa finns en slags smittbärande brun fästing. Behandla hunden med fästingmedel redan innan avresa och kontrollera pälsen under resans gång.
Se upp för sandmyggor och hjärtmask
I södra Europa och på ännu varmare platser kan det finnas sandmyggor som kan bära på leishmania. Det är en slags parasit som kan spridas från hund till människa och som ger allvarlig sjukdom. I södra Europa finns även hjärtmask som sprids via stickmyggor. Mot den finns medicin som förebygger sjukdom och skyddar mot angrepp.
Det finns skydd mot myggor och fästingar att köpa i form av fästinghalsband, spot-on-preparat och tabletter.

Rävens dvärgbandmask kan smitta människor via hunden
I bergstrakter i Europa men även på andra håll finns rävens dvärgbandmask som kan spridas från hund till människa och orsaka allvarlig sjukdom. Därför bör hunden avmaskas 1–3 dagar innan ni återvänder hem till Sverige igen. Preparatet ska innehålla prazikvantel och finns att köpa receptfritt på apoteket.
Gå på rött i tullen
När det är dags att åka in i Sverige igen måste du gå på rött i tullen. Där kommer en tulltjänsteman att kontrollera att alla papper är i sin ordning. Du måste alltså anmäla din hund varje gång du åker in i landet. Kommer du hem från ett EU-land är det inga avgifter, men reser du från annat land kan det tillkomma vissa avgifter.
Inte alls så krångligt att semestra med hund
Låter det krångligt? Det är faktiskt inte alls så svårt som det låter att resa med hund. Skriv ner alla de viktigaste sakerna och förbered dig i god tid så ska du se att det går riktigt bra att semestra med din fyrbente vän!
Ett alternativ är annars att låta din hund bo på hundpensionat eller hos någon du litar på hemma i Sverige medan du är på semester.