Resa säkert – checklista

Se till att ta det säkra före det osäkra när du ska ut och resa. Vad ska man tänka på? Vi på TioHotell har listat 20 saker att förbereda innan din avfärd och saker som du kan ta med dig för att kunna resa säkert.

1. Är resmålet säkert?

Innan du ens bokar biljetter – börja med att undersöka om ditt planerade resmål är säkert. Du kan se vilka länder UD avråder från att åka till här.

2. Skaffa vacciner i tid

Vid resa till en del länder är det klokt att vaccinera sig mot vissa sjukdomar. Ibland är vaccin ett krav. Du kan se på Vaccin.se vad som gäller på olika platser.

3. Ha en ekonomisk buffert

Räkna med att det kan uppstå förseningar och oförutsedda utgifter under din resa. Skaffa dig en generös buffert på ett bankkonto vid sidan av din reskassa. Det kan också vara klokt att ha med sig kreditkort som extra ekonomisk buffert.

4. Reseförsäkring

I din hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkring som räcker ganska långt. Bokar du dessutom resan med ett kort kan det hända att du får en kompletterande reseförsäkring på köpet.

I vissa fall behövs dock en extra försäkring. Så är fallet om du ska vara borta i längre än 45 dagar. Är du äldre kan det vara klokt att teckna en extra sjuk- och olycksfallsförsäkring med utökat skydd. Ifall du tänker ägna dig åt extremsport som exempelvis dykning kan du också behöva en tilläggsförsäkring.

5. Ta med EU-kortet

Vid resor inom EU, EES, Schweiz och Storbritannien bör du ha med dig ditt EU-kort för att få gratis sjukvård och tandvård. Du beställer detta hos Försäkringskassan.

6. Kontrollera passets giltighet

En vanlig miss är att bege sig hemifrån med ett pass som snart går ut. Det kan hända att du inte blir insläppt i landet du ska resa till. I annat fall är den en risk ifall du exempelvis råkar ut för sjukdom och blir kvar längre än planerat.

Utanför Schengen är det ett vanligt krav att passet ska var giltigt i minst sex månader efter planerat hemresedatum.

7. Kopia på pass och biljetter på nätet

Tyvärr händer det att man blir av med sitt pass. Det kan bli stulet eller så tappar man bort det. Då underlättar det att ha en kopia på mailen. Då kan du lättare visa för den lokala polisen och ambassaden vem du är.

8. Bete dig säkert

Genom att bete dig på ett smidigt sätt kan du undvika de flesta risker. Undvik till exempel att gå hem ensam när det är mörkt eller att röra dig i områden som du inte känner till så väl efter mörkrets inbrott.

Ett annat tips är att dricka med måtta ifall du dricker alkohol för att inte försätta dig i onödigt farliga situationer på grund av avtrubbat omdöme. En berusad person ses också som ett lättare mål för exempelvis rånare.

9. Ha med dig två bankkort

Ta för vana att ha med dig två bankkort på resan och förvara dem på olika platser. Blir du av med det ena står du inte utan pengar. Vi använder ett kort från P.F.C. som vi Swishar över pengar till. P.F.C. har dessutom inte någon uttagsavgift utomlands.

10. Förvara pengarna säkert på resan

Med ett värdebälte kan du förvara kontanter och andra värdesaker säkert nära kroppen. Men du bör ändå inte ha med dig för mycket kontanter när du är ute. Ett tips är dock att alltid ha en rimlig mängd kontanter i fickan så att du har något att ge ifrån dig ifall du blir rånad. Det minskar risken att råka ut för skada.

11. Skaffa ett överfallslarm

Ha gärna med dig ett litet överfallslarm på nyckelringen. Sådana larmknappar kan tjuta med en ljudstyrka på upp till 140 dB – mer än tillräckligt för att påkalla andras uppmärksamhet eller rent av skrämma en eventuell angripare.

Men kom ihåg – ofta är det ”bättre fly än illa fäkta” som gäller, om det är möjligt alltså. Det är också bättre att ge ifrån sig kontanter och andra värdesaker än att göra motstånd.

Flygplan som går in för landning, vy från passagerarplats.
Att åka på resa och upptäcka nya platser – härliga känsla! Men tänk på säkerheten också. Med några enkla förberedelser blir det en tryggare upptäcksfärd.

12. Ta med första hjälpen

Ett litet första hjälpen-kit är aldrig fel att ha med sig. Ett blödande sår kan snabbt bli livsfarligt om det inte åtgärdas. Med relativt enkla medel går det att rädda liv – ditt eget eller andras.

13. Gör dig spårbar

Det är inte en helt tokig idé att göra så att nära och kära kan ta reda på var du är. Det kan du göra genom att aktivera platsdelning på din mobil.

14. Spåra din väska

Din väska då? Den kan du lätt spåra med en AirTag (iPhone) eller en Tile (iPhone och Android). Skulle du skiljas från ditt bagage har du kanske en chans att i varje fall få reda på i vilken del av staden – eller världen – din väska befinner sig.

15. Skriv ner viktiga nummer

Skriv ner några viktiga nummer att ta med dig på resan – inte bara i mobilen (den kan bli stulen eller sluta fungera) utan även på ett papper:

  • Spärrnummer för att spärra bankkort om de blir stulna
  • UD:s konsulära nödjour – 08-405 50 05
  • Ambassaden eller konsulatet i det land du ska åka till
  • Flygbolaget eller resebyrån
  • Försäkringsbolaget
  • Kontaktpersoner hemma
  • Nödnummer på platserna du ska besöka (till exempel 112 eller 911)

16. Se upp i trafiken

Trafiken är inte sällan den absolut största risken med att resa. Den är ofta betydligt mer hätsk än i Sverige och regler efterlevs inte alltid så väl. Rattfylla är vanligt på sina håll. Använd bilbälte precis som hemma eller hjälm om du åker moped eller motorcykel. Och var lite extra uppmärksam.

17. Ta med dig medicin

Se till att ta med dig all den medicin du behöver under resan. Då vet du att du får rätt läkemedel och slipper krångel på resan.

18. Var noga med hygienen

En magsjuka eller matförgiftning kan lätt förstöra semestern. Njut av mat och dryck men välj gärna bort de sunkigaste ställena. Undvik is ifall du är på ett ställe där man inte ska dricka kranvatten. Köp då också vatten på flaska eller använd ett vattenfilter.

Glöm inte att dricka mycket vatten om du är på en plats med varmt klimat.

19. Skriv upp dig på svensklistan

UD har något som heter Svensklistan. Den kan du anmäla dig till när du reser utomlands. Skulle det hända något i landet kan UD eller ambassaden nå dig.

20. Informera anhöriga

Slutligen är det bra att alltid berätta för anhöriga hemma i Sverige vart du tänkt åka och när. Berätta för dem hur de kan nå dig och kanske även informera dem om hur de kan nå varandra. Då är det lättare att få hjälp ifall något skulle hända under resans gång.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link