Vilka resetillbehör packar du med dig när du ska ut och resa? Nu för tiden är många av oss så pass vana att resa att vi knappt ens funderar på vad vi ska packa.
Vi på TioHotell har ändå flera praktiska reseprylar som vi gärna tar med oss på resan. Vissa av dem gör resan bekvämare, andra gör den säkrare. Låt oss glömma allt det uppenbara för en stund. T-tröjor, resväska, underkläder med mera.
Vi har undersökt vilka smarta resetillbehör som vi svenskar funderar på att köpa när vi ska ut och flyga, ta tåget eller åka buss.
Här är vår topplista med saker som är bra att ha med på resan! Tips: Alla dessa reseprylar finns att köpa på nätet!
Innehåll
Nackkudde
När vi undersökte vad folk söker efter hamnade nackkudden högt upp på listan. Inte så förvånande kanske. Vi har nog alla varit med om hur det känns att somna in t.ex. på planet bara för att vakna upp i ett ryck när nacken inte får stöd.
Med en uppblåsbar resekudde blir även den längsta av flygresor genast lättare. Att kunna sova skönt på planet, tåget eller på bussen är en gåva. Med en resekrage får nacken fint stöd så att du kan slappna av.
Om du vill köpa en nackkudde är det viktigt att du kontrollerar passformen. Många av de resekuddar som finns på marknaden håller tyvärr inte måttet. Blir det glapp får du inte tillräckligt med stöd och kan inte slappna av. Tänk också på att det finns speciella nackkuddar för barn!
Jämför olika material. Välj en nackkudde med en bekväm stoppning och med ett material som känns svalt mot huden.
Tips på Nackkudde: Cabeau Evolution S3, 355 kr
Powerbank
Så gott som alla har med sig en smartphone på resan. Hur bra de än är har de en akilleshäl: batteriet. Det är inte heller alla tåg, bussar och flyg i världen som har USB-laddare i stolen.
Att ha med sig en powerbank är enligt oss ett måste bland alla resetillbehör. När du väl kommit fram och beger dig ut på stan eller gör en dagsutflykt är den minst lika användbar. Dessutom är det en säkerhetsfråga. Om du blir ståendes någonstans och behöver hjälp vill du inte att telefonbatteriet ska ta slut.
En stark powerbank klarar av att ladda mer än en telefon under dagen. Kontrollera styrkan genom att se hur många milliamperetimmar (mAh) den har.
Tänk på att IATA av säkerhetsskäl har en begränsning på 100 wattimmar (Wh) per powerbank. Det brukar motsvara ca 27000 mAh (beroende på spänningen). Det är dock mer än för de flesta powerbanks på marknaden. Dessutom måste du packa din powerbank i handbagaget och ta inte med dig mer än två stycken!
Tips på Powerbank: Linocell Powerbank 15600 mAh, 299,90 kr
Reseadapter
I de flesta länder i Europa behövs inte reseadapter med undantag för Storbritannien, Irland och Schweiz. Annat är det ute i världen. Ska du resa till Nord- och Centralamerika och stora delar av Sydamerika behöver du en reseadapter. Samma sak är det i Australien, Nya Zeeland, Kina, Sydostasien och Indien. I Afrika är det blandat.
Med tanke på att en reseadapter är kompakt och lätt att packa med sig kan det vara lika bra att alltid ha med sig en. De kostar inte heller mer än någon hundralapp. Tänk på att vissa reseadaptrar passar för flera elektriska standarder medan andra endast är gjorda för att omvandla från en standard till en annan.
Tänk också på att det är olika spänning i vissa delar av världen, något som en reseadapter inte kan göra något åt. Mobilladdare, USB-laddare och datorladdare brukar dock klara av samtliga spänningar nu för tiden.
Tips på reseadapter: SKROSS® PRO – World & USB, 269,90 kr
Reselarm
Ett reselarm kan fungera som en billig försäkring mot stöld, överfall och inbrott på resan. Med en ljudstyrka på ca 120 – 140 dB kan varken du, brottslingen eller folk i närheten missa att larmet gått.
Varför behövs ett reselarm? Tyvärr är det inte helt säkert att resa överallt. Även på de platser som generellt sett räknas som säkra inträffar det stölder, rån och överfall. Det går inte att komma ifrån. Som turist blir vi ofta lite extra utsatta. På många håll i världen kan du antas ha mer pengar än gemene man. Dessutom är det ofta svårt att smälta in i mängden.
Ett väl valt överfallslarm gör resan lite säkrare. Det finns flera varianter. En screamer är en liten pryl som är så liten att du t.ex. kan fästa den på en nyckelknippa. För att aktivera larmet drar du bara ut sprinten. Om du vill kan du använda en screamer för att larma en väska. Det finns sådana överfallslarm hos Swedish Shield.
Vissa överfallslarm har inbyggd LED, vilket kan vara praktiskt för att hitta saker i mörkret. Perfekt om du ska låsa upp dörren till en hyrd lägenhet om det råkar vara lite mörkt.
Det finnsöverfallslarm i form av vibrationslarm som du fäster på ett fönster. Försöker någon ta sig in i ditt rum via fönstret går larmet. Andra larm kan du fästa på väggen för att rigga dörren. Det finns även rörelselarm i form av dörrstopp som tjuter ifall någon försöker öppna dörren
En sak att fundera på är ifall du vill köpa ett reselarm med inbyggd brandvarnare. Denna typ av resetillbehör ger en extra trygghet på platser med lägre standard. Det finns t.ex. inte alltid brandvarnare på alla hotell.
Tips på reselarm:
Cavius 499 kr
Överfallslarm Screamer 140dB med LED 159 kr
Bagagevåg
Har du någonsin försökt checka in bara för att få höra från flygplatspersonalen – ”ja det var lite övervikt här”. Ibland går det bra, men hos vissa lågprisbolag som t.ex. Ryanair finns det inga kompromisser.
Med en bagagevåg slipper du gissa. Vi på TioHotell använder vår bagagevåg redan när vi packar hemma innan avresa. Sedan får den följa med ut på resan. Så klart blir det lätt lite shopping och då kan det vara bra att kunna kontrollera vikten på väskorna. Om en av väskorna är för tung är det bara att stuva över i en annan väska.
En bagagevåg för resan tar inte mycket plats i bagaget. De är lätta att använda, har digital display och brukar klara av att väga 40 – 50 kg bagage.
Tips på bagagevåg: SmartaSaker bagagevåg 139 kr
Passfodral
Ditt pass och dina bankkort är de viktigaste saker du har med dig på resan. Ta väl hand om dem genom att köpa ett passfodral!
Passet är en eftertraktad värdehandling som är hårdvaluta på svarta marknaden. Låt inte någon lägga vantarna på ditt pass!
Visste du om att tjuvar kan scanna både pass och kreditkort helt trådlöst utan att du märker något? Tekniken kallas för RFID och NFC. Den används på korrekt sätt i tullen och i kortterminaler. Tyvärr har illasinnade personer också tillgång till tekniken, vilket är en säkerhetsrisk, speciellt om du är ute och reser.
Lösningen är att köpa ett pass- och kortfodral som skyddar mot identitetsstöld. Ett sådant tar inte mycket mer plats än själva passet. Det är ett billigt men mycket nyttigt resetillbehör!
Tips på passfodral: Pass och kortfodral med RFID-skydd 159 kr
Bagagetag
För det mesta kommer bagaget fram till rätt flygplats och med samma plan som du själv. Men fråga personalen på vilken flygplats som helst i världen och du inser snart att borttappat bagage är något som inträffar varje dag.
Om flygbolaget skulle tappa bort din väska finns en streckkod för att identifiera den. Förvinner streckkoden blir det dock svårt att spåra väskan. Tappar du bort väskan på väg till eller från flygplatsen hjälper knappast flygbolagets streckkod heller.
Därför behöver du en bagagetag. Det är en liten tag där du skriver ditt namn och dina kontaktuppgifter. De flesta flygbolag har gratis bagagetagar i incheckningsdisken men de är av papper och snarare för engångsbruk.
Köp en rejäl bagagetag istället! De kostar inte mer än några tior och är nog den bästa bagageförsäkring du kan skaffa dig.
Tips på bagagetaggar: Finns massor här
Packpåsar
Det är inte alltid maxvikten som är ett bekymmer när du packar. Det kan lika gärna vara att kläderna inte ryms i väskan. Eller har du någonsin upplevt hur frustrerande det är att inte hitta det du söker i väskan? Lösningen: packpåsar.
När du använder packpåsar av olika storlekar delar du praktiskt upp väskans innehåll i olika delar. Packpåsar kallas även för packningskuber. Underkläder för sig, skjortor för sig o.s.v. Det blir lättare att hitta och du spar plats.
Ett alternativ är att köpa vacuumpåsar för resan. Det är en slags plastförpackningar med zip-lås och ventil som bara släpper ut luft åt ena hållet. Lägg bara in kläderna i vacuumpåsen och stäng zip-låset. Tryck ut luften så blir påsen platt. Det behövs ingen dammsugare. Med vacuumpåsar kan du spara massor med plats i resväskan.
Tänk bara på att det finns en maxgräns för hur mycket varje påse kan innehålla utan att spricka!
Vakuumpåsar kan eventuellt spara mer plats än packpåsar eller packningstuber. Vi på TioHotell föredrar ändå packpåsar (utan vacuum) eftersom de håller bättre och ger ett mer städat intryck i resväskan.
Tips på packpåsar: 6 delar 175 kr
Tips på vacuumpåsar: SmartaSaker vacuumpåsar för resan 89 kr
Pengabälte
Ett pengabälte eller värdebälte är ett slags midjebälte som du kan förvara pengar och / eller andra värdehandlingar i. Det är en ovärderlig accessoar på platser med lite högre risk. För ficktjuvar kan man för övrigt råka ut nästan var som helst.
Det finns pengabälten i form av en ficka som du fäster intill kroppen under skjortan, tröjan eller klänningen – vad du nu har på dig. Det finns även pengabälten som ser ut exakt som ett vanligt bälte. Diskret!
Ett tredje alternativ är att köpa ett säkerhetsfodral. Det är en slags smart plånbok som du sätter fast i ditt bälte. Själva plånboken förvarar du sedan innanför byxlinningen, utom räckhåll för ficktjuvar.
Tips på pengabälte:
Travel Security Money Belt 125 kr
Sea to Summit Money Belt RFID 233 kr
Tips: Det kan vara bra att ändå ha lite pengar i fickan, t.ex. i en plånbok. Skulle du bli rånad är det bra att kunna ge rånarna en inte allt för ringa summa pengar så att de blir nöjda och ger sig av. Det är bra för din personliga säkerhet.
Handdesinfektion och munskydd
När vi skriver denna guide om resetillbehör är det mitt under pågående Covid-19-pandemi. Plats 10 och 11 på vår lista handlar därför två ovärderliga saker på resan under rådande läge: handdesinfektion och munskydd.
Flygplatser är centrala för smittspridning. Med en flaska handsprit i handbagaget kan du rengöra händerna med jämna mellanrum och minska risken för att smittas. Får man verkligen ha med sig handsprit ombord? Ja, flygbolagen tillåter generellt sett upp till 100 ml handsprit i handbagaget. Det finns även alkoholfri handdesinfektion och handsprit i form av våtservetter.
För att få flyga under pågående pandemi krävs munskydd på de flesta håll. Det är även obligatoriskt på många flygplatser.
Vill du att munskyddet ska vara så hygieniskt som möjligt väljer du engångsskydd och byter med jämna mellanrum. Vill du bara leva upp till flygbolagets krav räcker det med ett munskydd i tyg som du kan tvätta. Väljer du munskydd i tyg är tipset annars att köpa med sig flera uppsättningar så att du kan byta under resans gång.
Tips på handsprit: Biocool alkoholfri handdesinfektion 100 ml, 89 kr
Tips på munskydd: Finns massor här