Valencia i Spanien hamnar lätt lite i skymundan för Barcelona, som ligger 35 mil nordost längs samma kust. Detta är Spaniens tredje största stad och ett favoritresmål för många Madridbor som vill njuta av värmen om vintern. Valencia har ett härligt soligt väder hela året, långa sandstränder och mängder med sevärdheter för barn och vuxna. Det är en stad fylld med kultur och arkitektur. Det finns mängder med rekreationsmöjligheter och så har vi ju den berömda paellan som faktiskt uppfanns i Valencia! Vi har sammanställt en liten reseguide för dig som funderar på att resa till Valencia, Spanien.
Vill du ha tips på hotell i Valencia? Vi bodde på Ramirez Apartments & Bar. Ett nyöppnat och toppmodernt lägenhetshotell med bekväma och snyggt designade lägenheter. Ett stort plus var den trendiga tapasbaren i entréplan.
Innehåll
Ett imponerande kulturarv
Mitt i stan ligger Valencias gamla stadsdel. Gamla stan består att ett myller av små gator och gränder, mysiga små torg och spännande restauranger och barer. Det är en plats som är fullpackad av sevärdheter. Först och främst måste vi nämna La Lonja de la Seda, den så kallade silkesbörsen. Det är en byggnad som uppfördes mellan 1482 och 1548 och som idag finns med på UNESCO:s världsarvslista.
Valencias katedral med sin speciella gotiska arkitektur är ett annat ”måste”. Vissa hävdar att den heliga gralen finns gömd här någonstans. För att få en bra utsikt över Valencia kan man med fördel klättra upp i El Miguelete. Det är ett oktagonalt klocktorn som sedermera blivit symbolen för staden Valencia. Det finns många fler exempel på gammal vacker arkitektur i Valencia. Det bästa är nästan bara att vandra runt i gamla stan och njuta av miljön. Sedan kan en guidad tur definitivt vara värt det.

Flyg till Valencia: Det går inga direktflyg till Valencia från Sverige. Däremot går det ofta att hitta billiga flyg via Zürich (Swiss), Frankfurt (Lufthansa), Paris (Air France), Amsterdam (KLM) och Lissabon (TAP). Med lite trixande kan man också få till en resa med mellanlandning med Ryanair.
Staden som ledde om en hel flod
Tidigare löpte floden Turia genom Valencia. Efter en förödande översvämning 1957 beslutade staden att leda om floden. Till en början var det tänkt att den gamla flodbädden skulle bli en genomfartsled men efter folkprotester på 1970-talet beslutade man att omvandla gamla Turia till ett grönområde. Idag löper denna ”gröna flod” genom hela Valencia och bidrar till stadens charm och avslappnade atmosfär. Många Valenciabor använder Jardín del Turia, Turiaparken, för sina dagliga promenader eller för en löparrunda.
Hyra bil i Valencia: Det går att hitta hyrbil i Valencia för cirka 700 kronor per vecka. Tänk på att man för de allra billigaste hyrbilarna ofta måste lämna en säkerhetsdeposition som ofta kan vara uppåt 10000 kronor. Så är det förstås inte bara i Valencia utan på de flesta platser i världen. Vi valde en Fiat 500 som kostade 1900 kronor för en vecka. Då ingick självrisken och vi behövde inte lämna någon deposition alls.
Europas största akvarium
I ena ändan av Turiaparken ligger ett antal futuristiska byggnader som ser ut att vara tagna från någon sci-fi-film. Detta är Ciuta de les Arts i les Ciències, Valencias konst- och vetenskapsstad. Här ligger den vetenskapliga biografen Hemisfèric, ett interaktivt vetenskapsmuseeum och Palau de les Arts Reina Sofía som är en fascinerande teater och operahus. De flesta av byggnaderna i området ritades av den lokale arkitekten Santiago Calatrava som även ritat Turning Torso i Malmö.

Här finns också ett av världens största akvarier, Oceanogràfic. Det är en plats som är värt ett besök oavsett om man är intresserad av marinbiologi eller inte. Oceanogràfic är det största akvariet i Europa och det tredje största i världen. Akvariet är uppdelat i olika habitat, som till exempel Antarktisk, Arktis, öar, tropikerna, sjöar och oceanerna. Vandra bland hajar och rockor och promenera i en glastunnel under Atlanten! Här finns också ett av världens största delfinarier. Entrén kostar drygt 30 euro men om man lägger till ytterligare någon euro ingår entré till Hemisfèric eller vetenskapsmuseet. Det är definitivt värt pengarna. Läs också vår lista med världens största akvarier.

Djurparken Bioparc
I gamla Turias andra ände ligger djurparken Bioparc Valencia. Det är en välplanerad djurpark som är uppbyggd på ett sätt så att djuren ser ut att finnas i sin naturliga miljö (så långt det är möjligt i en djurpark). Till exempel kan man se lejon omges av antiloper och giraffer. De är inte i samma inhägnad men det ser ut som så från gångstigen. Flodhästarna som ligger och myser under vattenytan var en klar höjdpunkt. Djurparken är indelad i olika habitat, som till exempel savannen, Madagaskar, Ekvatorialafrika och afrikanska våtmarker.

Vackra stränder
Valencia har en cirka fyra kilometer lång och härlig sandstrand, La Malvarrosa, som löper från hamnen och norrut. Valenciaborna utnyttjar den flitigt för beachvolley, jogging eller bara för att promenera planlöst längs den fina strandpromenaden. Många sätter sig ner och tar en bit paella eller dricker ett glas vin på någon av de enkla restaurangerna. Till skillnad från många andra spanska städers stränder är La Malvarrosa inte exploaterad för turism. Den känns genuin. Stranden är riktigt bred och består av finkornig vit sand. Då och då bär en våg in en surfare till stranden. Om man åker utanför Valencia finns det fler stränder både norr och söder om staden.

Visste du att: det är lätt att ta färjan från Valencia till öarna Mallorca, Menorca och Ibiza. Färjan till Ibiza tar 5-6 timmar och det finns 13 avgångar i veckan. Till Mallorca tar det knappt 8 timmar med färja och det finns 20 avgångar i veckan. Till Menorca går det bara en färja i veckan och den tar 15 timmar. Det finns även en färja från Valencia till Mostaganem i Algeriet!
Paellan har sitt ursprung i Valencia
Paella – ni vet den där gulfärgade maträtten som består av ris i en stor stekpanna kommer från Valencia. ”Paella” betyder faktiskt stekkärl på valencianska. Det var araberna som lade grunden till traditionen. På 700-talet bosatte de sig i Valenciatrakten och började odla ris. Det var först på 1700-talet som själva maträtten paella tog sig sin nuvarande form. Det är en typisk söndagsrätt för familjer i Valencia. Det spanska jordbruksdepartementet har definierat vad som bör ingå i den ursprungliga paellan, den så kallade Paella Valenciana. Denna paella ska innehålla ris, kyckling, kanin, lök, paprika, tomat, vitlök, olivolja, saffran och stora vita bönor.
Söder om Valencia ligger lagunen Albufera, som har ett rikt fisk- och fågelliv. Runt lagunen breder Valencias risfält ut sig och bidrar till att hålla vattnet i lagunen färskt. Vid Albufera ligger byn El Palmar. Dess invånare skryter om att det är den by som har störst antal restauranger per kvadratkilometer i världen. Vi vet inte om det är sant, men gott om paellarestauranger finns det där, helt klart.

Fantastiska marknader
Valencia förvaltar sin matkultur väl. Förutom att besöka några av de trevliga restaurangerna kan man gärna avsätta lite tid åt att besöka Valencias saluhall, Mercat Central, eller någon av de andra saluhallarna i staden. Det sägs att Mercat Central är Europas äldsta. Det är en favorit bland Valenciabor som letar efter de härligaste ingredienserna till nästa måltid.

Las Fallas
I mars äger festivalen Las Fallas rum i Valencia. Las Fallas finns med på UNESCO:s lista över kulturella arv och är Valencias viktigaste festival. En viktig ingrediens är de enorma papier-maché-figurerna som folk omsorgsfullt förbereder inför festivalen. De fantasifulla figurerna visas under festivalens lopp och sista natten eldas de upp.
Ett av Europas bästa väder
Valencia är en av de platser i Europa som har bäst väder året om. Vi vet att det finns städer i södra Spanien som skryter om att ha Europas bästa väder, men vi ifrågasätter det gärna. Valencia har hela 321 dagar utan regn per år om vi räknar nederbörd på över 1 millimeter. Om vi räknar minsta droppe är antalet dagar utan regn 295. Inte dumt det heller.
Solen skiner ofta i Valencia. På vintern har Valencia cirka tre gånger så mycket soltimmar som norra Europa, för att inte jämföra med oss som bor allra längst norrut. I genomsnitt är det drygt 7 soltimmar per dag räknat över hela året. Under vintern ligger antalet soltimmar i snitt på cirka 5,5 timmar per dag. Oavsett vilken månad under året som du åker till Valencia är sannolikheten att det blir solsken alltid större än att det är mulet väder.

Hur varmt är det då i Valencia? En typisk vinterdag ligger temperaturen i Valencia kring 17-20 grader. Temperaturer på över 20 grader är inte ovanligt. Temperaturen är behaglig även under höst och vår i Valencia. Juni till och med september är det ofta mycket varmt med medeltemperatur under dagen på över 27 grader. Samtidigt är det inte så fuktigt vilket gör att värmen ändå ofta känns behaglig.
Valencia tillhör de platser i Europa med minst nederbörd. Källa: El Dorado Weather.
Badväder
Valencias härliga stränder lockar till bad. Från juni till och med oktober håller havet en medeltemperatur från 21 grader till 26 grader med varmast badvatten i augusti. I ärlighetens namn är det få som vågar sig ut i vattnet under de kallaste vintermånaderna. Från december till april ligger vattentemperaturen kring 15-16 grader, vilket förvisso är i nivå med badvattnet på vissa håll i Sverige om sommaren.
För den som vill bada är alltså sommarhalvåret i Valencia ändå det bästa valet. Om du bara vill njuta av solen och det goda vädret kan du besöka Valencia när som helst på året.

Mycket intressant artikel om staden som är mitt andra hem sedan något år tillbaka. Många saker är bekanta, men jag visste inte El Palmar utanför Valencia har så många restauranger.
Tips, undvik turistfällorna och inkastarna när det kommer till paella. Jag har ätit den sämsta paellan i Valencia, men även ätit den bästa i Cabanyal, Valencia, Spanien. Den bästa kostade 1/5 av den sämsta.
Tack Stefan för din kommentar! Ja, du har rätt angående inkastarna. De bästa ställena behöver inga inkastare.