Häftiga hotell i grottor

Vem har inte som barn fantiserat om att bo i en grotta? Att känna hur det massiva berget omger en och skapar en barriär mot omvärlden inger en speciell slags trygghet. Mysfaktorn stiger! Varför inte göra en lite annorlunda semester och boka in några nätter i grotthotell? Det finns olika typer av hotell i denna kategori och en del är mer extrema än andra. Förutom att det kan vara lite spännande att bo i en grotta erbjuder denna typ av hotell ofta också en skön svalka i länder där solen gassar om dagen.

1. Kayakapi Premium Caves Cappadocia, Göreme, Turkiet

Kayakapi Premium Caves Cappadocia, Göreme, Turkiet

Göreme I Cappadocciaregionen I Turkiet är känt för sina underliga klippformationer. En slags pelare skjuter mot skyarna och bland dessa finns mängder av gamla stenhus och grotthus. En perfekt plats att börja leta efter ett grotthotell med andra ord. Kaykapi Premium Caves Cappadocia tillhör ett av de bästa hotellen på orten. De billigaste rummen kan man få för drygt 1000 kronor natten men det finns mängder med alternativ där det dyraste är en villa med pool som går lös på nästan 40000 kronor per natt. Här är det lyxigt, spännande och romantiskt. Utsikten är vacker och det finns både restaurang och spa på området. Ett mycket billigare men ändå uppskattat, smakfullt och häftigt hotell är Yunak Evleri Cappadocia. Ja egentligen finns det ett överflöd av läckra grotthotell i Göreme. Booking.com har en bra lista med designhotell i Göreme, många av dem i form av grottor.

Läs mer & se pris

2. Sala Silvergruva, Sala, Sverige

Sala Silvergruva, Sala, Sverige

Innan vi fortsätter jakten på grotthotell kan det vara kul att se vad som finns hemma i Sverige. Sala Silvergruva har faktiskt världens djupaste svit där den ligger 155 meter ner under jorden! Denna svit skulle lika väl kunna platsa på en lista över de galnaste rummen i världen. Här sover du mitt i det massiva berget så det är inget för den klaustrofobiske! Hotellet föreslår en middag på stan och därefter en guidad tur ner genom gruvan. Gruvan håller en temperatur på +2 grader året runt så man bör klä sig varmt. Själva sviten är dock uppvärmd till behagliga 18 grader. Det finns också gott om filtar i sängen så det blir riktigt mysigt där nere på djupet! En liten korg med smått och gott ingår, liksom frukost nere i gruvan. Tänk på att mobilen inte fungerar där nere, att duschen ligger uppe vid marknivå och att du måste påkalla personal via radio för att ta dig upp till ytan. Spännande tycker vi!

Läs mer & se pris

3. Le Grotte Della Civita, Matera, Italien

Le Grotte Della Civita, Matera, Italien

I Italien hittar vi en av våra favoriter i kategorin grotthotell. Le Grotte Della Civita erbjuder något som vi ibland saknar i den moderna och informationstäta värld vi lever i: en avskalad, minimalistisk lyxupplevelse. Hotellet är inhyst i renoverade gamla grottor där medeltidskänslan och enkelheten har bevarats på ett smakfullt sätt. Ta en titt på bilderna så förstår du vad vi menar! Frukosten serveras i en forna kyrka från 1200-talet inne i berget. Samtidigt stimulerar denna enkla miljö intellektet och väcker upptäckarlusten. Från hotellet anordnas flera olika slags utflykter, bland annat för att prova mozzarella och nybakat bröd, vin och för att se arkeologiska lämningar.

Läs mer & se pris

4. Cavotagoo, Mykonos, Grekland

Cavotagoo, Mykonos, Grekland

På ön Mykonos i Grekland hittar vi detta lyxhotell där en av sviterna har grottpool med havsutsikt! Det smakfullt dekorerade vitmålade sovrummet är sammankopplat med poolen med fönster och glasdörr, vilket skapar en unik atmosfär. Väl i poolen simmar du sedan lätt ut på den öppna terrassen med vyer över Egeiska havet med dess fartyg som stilla glider förbi. Cavotagoo har fem stjärnor och det kan vara svårt ibland att hitta ett ledigt rum. Säkert av en anledning!

Läs mer & se pris

5. Cuevas el Guindas, Andalucía, Spanien

Cuevas el Guindas, Andalucía, Spanien

I Baza i Andalusien ligger tre charmiga grotthus. Vart och ett har eget kök och badrum med en design som för tankarna till Gaudí. Denna typ av jordboningar har varit karaktäristiska för platsen ända sedan tiden då Spanien tillhörde den muslimska världen. Vad som gjort denna speciella byggnadsstil möjlig var den stora sjö som låg här för cirka en miljon år sedan. Sjöns sediment har visat sig utgöra vara utmärkt att bygga bostäder i. Inomhus är temperaturen konstant 19 grader året om, vilket känns extra skönt en het sommardag. Det finns gott om saker att se och göra i området. På tal om jordens temperatur finns det inte långt ifrån hotellet en varmvattenkälla på 800 meters höjd över havet där temperaturen ligger på 32 grader året om. Själva platsen som hotellet ligger på är lite av en oas med grönska, träd och en pool i det i övrigt ganska karga landskapet. Priserna är helt OK. En vecka för två kostar exempelvis 420 euro.

Läs mer & se pris

6. Cuevas de María, Guadix, Granada, Spanien

Cuevas de María, Guadix, Granada, Spanien

Inte långt bort från Cuevas el Guindas ligger Cuevas de María. Detta boende ligger närmare Granada och inne i själva byn Guadix (som för övrigt är känt för sina grottbostäder) och nära Sierra Nevadas skidbackar. Lägenheterna känns ganska enkla men uppskattas av gästerna. Det är rent, husvärden är trevlig och priserna är dessutom riktigt låga. Ett stenkast bort ligger en taverna och det finns även möjlighet att grilla på gårdens patio.

Läs mer & se pris

7. Hotel Marhala, Matmata, Tunisien

Hotel Marhala, Matmata, Tunisien

Om du vill att vi ska ge dig en enda anledning att boka in dig på Hotel Marhala så är det Star Wars. Ja, en del scener från olika episoder av Star Wars har nämligen spelats in på detta tunisiska hotell, som ligger i ett bergigt område i södra Tunisien. Här spelades till exempel en scen ur episod 4 in där Luke Skywalker drömskt blickar bort mot horisonten med dess två solar. I övrigt kan hotellet beskrivas som enkelt, traditionellt och helt OK. Badrummen är delade och allt kanske inte är perfekt, men tidigare gäster har uppskattat den goda maten, gästfriheten och den speciella upplevelsen av att bo i grottlägenhet. Säkert fanns det också ett och annat Star Wars-fan ibland dem.

Läs mer & se pris

8. Kokopelli’s Cave, New Mexico, USA

Kokopelli’s Cave, New Mexico, USA

Kokopelli’s Cave är en speciell plats. På något sätt kommer vi att tänka på Sala Silvergruva. Det är nog avskildheten, isoleringen, som gör det. Denna grotta är en Bed and Breakfast mitt ute bland Tertiary Ojo Alamos sandstensklippor. Här kan man känna sig som en äkta eremit. Platsen är karg och vyerna över La Platadalen är magnifika. Ägaren, som är geolog, hade först tänkt att detta skulle bli hans kontor, men det fick bli ett Bed and Breakfast istället. Tur för oss som uppskattar att bo på lite annorlunda ställen. Se till att packa riktigt lätt för hit kommer du bara till fots och det blir en del trappsteg. Ryggsäck är att föredra. Väl inne i den drygt 150 kvadratmeter stora lägenheten är det riktigt bekvämt. Här finns både kök, vedeldad ugn och vattenfallsdusch (ja, ägaren har byggt ett litet vattenfall i badrummet…).

Läs mer & se pris

9. Les Hautes Roches, Rochecorbon, Frankrike

Les Hautes Roches, Rochecorbon, Frankrike

Vi letar ständigt efter något unikt. Vad sägs om en blandning mellan 1700-talsslott och grotta? Det är vad Hotel Les Hautes Roches erbjuder. Att hotellrestaurangen fick sin Michelinstjärna redan 1990 gör det inte desto mindre spännande. Restaurangen serverar traditionell rustik mat med inspiration från havet. Grotthotell och Michelin i kombination låter väl inte så tokigt? Rummen är bekväma även om det kan bli lite väl mycket stilblandning. Det är ändå utomhusmiljöerna som vi tycker bäst om på detta hotell. Kontrasten mellan 1700-talsarkitekturen och bergväggen å ena sidan och den stillsamma floden Loire med dess grönskande omgivningar å den andra inger en särskild frid. Runt hotellet breder vingården Vouvray ut sig. Hela området Val de Loire är dessutom under UNESCO-skydd.

Läs mer & se pris

10. Oia Castle Luxury Suites, Santorini, Grekland

Oia Castle Luxury Suites, Santorini, Grekland

Den grekiska ön Santorini så som den ser ut idag uppstod genom ett enormt vulkanutbrott på 1600-talet f.Kr. Från att ha varit en vulkanö transformerades Santorini till en stor lagun som omges av 300 meter höga klippor. Bland dessa klippor kan man idag hitta både ett och annat intressant boende. Vårt val för denna lista är Oia Castle Luxury Suites och närmare bestämt rumstypen Cave Pool Suites, vilka är insprängda i berget. Det finns två varianter av denna svit – Aqua och Eros. Aqua har en uppvärmd inomhuspool och på terrassen finns en jacuzzi. Eros har en pool med havsutsikt. På området finns spa och hotellet erbjuder privata lyxkryssningar med yacht. Lyx var nyckelordet här med andra ord!

Läs mer & se pris

Gillar du när det är mysigt? Kolla in vår lista med världens minsta hotellrum!

Share via
Copy link