Så kan du boka hotell billigt

Hotellbranschen är en mångmiljardindustri. Det kan sajter som Booking.com, hotels.com, Trivago, Hotelloo och Expedia vittna om. För oss resenärer är det dock inte alltid så lätt att veta hur man kan boka hotell billigt. Utbudet är stort och priserna ändras hela tiden.

TioHotell har tagit en titt på hotellbokningar och tipsar om hur du kan hitta billigast hotell.

Jämföra hotell på nätet med sökmotor

En gång i tiden fick vi ta hjälp av resebyrån för att boka hotell åt oss. Eller så fick vi nöja oss med utbudet i charterbolagens resekataloger. Nu för tiden är det lätt att boka hotell på nätet. Det enklaste sättet att jämföra och hitta hotell på Internet är genom att använda en speciell sökmotor.

Vår favorit är HotelsCombined som använder 12 olika hotellsajter för att söka hotell med en enda sökning. Prova själv:

 

HotelsCombined hämtar in priser, hotellrum och tillgänglighet från bokningssidor som exempelvis Booking.com, Hotels.com, Agoda, Sembo och Homestay.

Denna typ av sökmotor för hotell kallas även för aggregator. Det finns många fler liknande sajter för att jämföra hotell och boka hotell billigt. Till exempel TripAdvisor, Kayak och Trivago.

Att vi valt just HotelsCombined som favorit är för att tester som gjorts visat att denna aggregator oftast hittar de lägsta priserna på hotell, lägenheter, hostel och Bed and Breakfast.

Jämför med hotellets egna priser på hotellrum

Ofta hittar du de bästa priserna för hotellrum online genom att använda en sökmotor för hotell. Det beror på att hotellen många gånger har avtal med stora hotellsajter som Booking.com och Hotels.com att aldrig erbjuda lägre pris direkt till kund.

Men det finns undantag till regeln att endast söka hotell med sökmotor:

  • Boka med poäng: Om du är med i ett lojalitetsprogram och har poäng att utnyttja behöver du oftast boka direkt med hotellet. Till exempel om du vill boka hotell med Eurobonus behöver du logga in på Min EuroBonus på SAS hemsida.
  • Boka för att få poäng: Om du samlar poäng på hotellnätter behöver du ofta boka direkt med hotellet. Priset för rummet blir då inte billigare i sig, men om du reser ofta kan du ändå tjäna på det genom att få gratis eller rabatterade hotellnätter senare.
  • Medlemsförmåner: Som medlem i en hotellkedja kan du ibland få medlemsförmåner i form av billigare hotellnätter. Dessa priser behöver inte alltid omfattas av villkoren med de stora bokningssajterna och kan därför vara billigare.
  • Uppgradera rummet: Vissa hotell har rumsalternativ som endast går att boka direkt genom hotellet.
  • Boka med specialerbjudande: Bokningssajterna brukar sällan visa alla specialerbjudanden. Ifall du till exempel letar efter ett billigt spa hotell kan det därför löna sig att se vilka spa-paket som hotellet erbjuder. Andra exempel är brunch-paket och hotellnatt med teaterbesök.
Radisson Blu är en del av Eurobonus - programmet.
Radisson Blu hette tidigare Radisson SAS och är än idag en del av SAS Eurobonus. Best Western, Scandic, Thon och First Hotels är några av de andra hotellen som ingår i bonus-programmet.

När är det billigast att boka hotell?

Rent statistiskt sett brukar det löna sig att boka hotell mellan 21 och 40 dagar i förväg. Med andra ord är ett sätt att boka billiga hotell genom att boka i tid, men inte i allt för god tid.

En andra chans får du 24 till 48 timmar innan du checkar in. Då får hotellen in återbud och avbokningar. Då kan det bli rea på hotellrum!

Vilken veckodag du ska bo på hotell på spelar också roll. Billigast är det att ta in på hotell på söndagar. Det beror på att efterfrågan är som lägst då. Weekendresenärerna har åkt hem och affärsresenärerna använder helst inte söndag som resdag. Vill du ändå boka en weekend kan de löna sig att hoppa över fredag natt och istället bo på hotell lördag till måndag. Dyrast är det på tisdagar.

Tänk på att… billigast hotell och billigast flygresa inte alltid är inträffar samma dag. Det brukar till exempel vara billigt att flyga på tisdagar. Jämför pris på både flyg och hotell innan du bestämmer dig.

I vissa storstäder med många affärsresenärer kan man hitta billiga hotell under hela helgen jämfört med på vardagar. Då kan du ibland hitta rum på femstjärniga hotell för under tusenlappen.

Ibland är det billigt att boka hotell på helgen då det är färre affärsresenärer.
I vissa storstäder kan det löna sig att boka hotell på helgen då affärsresenärerna håller sig borta.

Boka avbokningsbara rum

Vill du vara säker på att kunna få ett visst pris men ändå ha möjligheten att nappa på ett sistaminuten-erbjudande? Då kan du boka återbetalningsbara rum. Det kan kosta 10 – 30 procent extra och du får ligga ute med pengarna.

Samtidigt kan du då avboka rummet ifall det dyker upp ett billigare erbjudande närmare avresa. Ibland kostar det inget alls att avboka, ibland får du betala 5 – 10 procent av priset, ibland mer. Läs villkoren för avbokning noga innan du bokar!

Betyg kan vara missvisande

Tiden då vi blev överraskade (positivt eller negativt) när vi checkat in på hotell är förbi. Nu har varje bokningssajt ett betygssystem där hotellgästerna betygssätter hotellen.

I princip är det bra, men det finns goda skäl att inte lägga allt för stor vikt vid betygen om du vill boka billigt hotell. Det finns flera skäl:

  • För få recensioner: Vissa hotell kanske endast 5 – 20 recensioner. Fäst inte för mycket uppmärksamhet vid dem. Det är nämligen inte tillräckligt många betyg för att det ska vara rättvisande. Slumpen, kompisar eller fiender till hotellägaren kan mycket väl påverka betyget till det bättre eller sämre. Ta för vana att endast titta på hotellbetyg när det är många som betygsatt hotellet.
  • Nya hotell: Vi har flera gånger bott på utmärkta hotell och i härliga lyxlägenheter som reats ut eftersom de var nya och saknade betyg. Genom att våga bo på hotell utan betyg kan du göra ett riktigt kap. Många hotell försöker dessutom ge det lilla extra i början.
  • Betyg vs stjärnor: Vad är bäst – ett femstjärnigt hotell med betyg 7/10 eller ett tvåstjärnigt hotell med betyg 10/10? Bra fråga. Ju fler stjärnor hotellet har desto kräsnare är gästerna. Checkar du in på ett prisvärt hotell med fyra eller fem stjärnor och inte har för höga förväntningar kommer du troligtvis att bli nöjd vilket betyg hotellet än har.
För hotell och lägenheter med få betyg kan det vara klokt att bortse från betyget.
Exempel på hotell med få betyg på Booking.com. Titta inte för mycket på betygen om endast några få personer lämnat en review.

Tänk inte för mycket på hotellets stjärnor

På tal om stjärnor. Det kan vara missvisande att titta på antalet hotell stjärnor. Hur många stjärnor hotellet har avgör bara vilken standard det har, inte hur bra hotellet är. Dessutom varierar standarden från land till land.

Visst – fyrstjärniga och femstjärniga hotell är ofta bra. Men det finns många exempel på utmärkta tvåstjärniga och trestjärniga hotell. Ibland upplevs dessa som hotell med många fler stjärnor än vad de egentligen har.

Tänk också på vad syftet med vistelsen är. Ska du ta in på spahotell och vill njuta av massage, bastu, pool och en härlig frukost? Då ska du förmodligen satsa på bokning på något av de bättre hotellen.

Är syftet att se så mycket som möjligt av staden och omgivningarna? Då kanske antalet stjärnor kvittar. Här finns mycket att tjäna på att hitta ett billigare boende.

Betala för hotellfrukost eller inte?

Ibland ingår frukost alltid i priset. Då är det inte så mycket att fundera på. Andra gånger kan du välja till frukost mot ett tillägg i samband med bokningen.

Vad är billigast? Det beror på och det skiljer sig mellan olika hotell.

Vissa hotell har samma pris på frukost oavsett om du betalar online via en bokningssajt eller direkt på hotellet. Ibland är det billigare att betala frukosten på plats, ibland dyrare.

Tipset är att kolla pris för frukost på hotellets webbplats. På vissa hotell är det riktigt dyrt med frukost, kanske 200 – 300 kronor per person. Finns det kaféer i närheten kan du spara mycket pengar på att strunta i hotellfrukosten och äta på stan istället.

I storstäder som New York, San Fransisco, Berlin, Paris med flera finns det dessutom ett gott utbud av härlig brunch på stan. Varför inte sova lite längre, skippa hotellets frukost och äta en rejäl brunch ute istället?

Tips: Fråga om frukost i receptionen vid incheckning. Ibland har man specialerbjudanden för frukost till lågt pris.

En bra frukostbuffé på hotell kan kosta ganska mycket.
Det kan vara härligt med frukostbuffé men också dyrt. Ofta är det billigare att äta frukost eller brunch på stan.

Boka flyg och hotell samtidigt?

Ska man boka flyg och hotell tillsammans? Frågan är naturlig men svaret är inte helt självklart. När du köper flygbiljetter online får du nästan alltid erbjudande om att boka hotell samtidigt. Ska man tacka ja till erbjudandet eller är det bättre att boka hotellrum separat?

Det lönar sig inte nödvändigtvis att boka resa och hotell samtidigt. Det kan vara lockande att nappa på ett paketerbjudande eftersom det är enkelt och verkar billigt. I verkligheten blir det ibland billigare att boka flyg och hotell själv och separat. Framförallt ger det dig fler valmöjligheter och därmed kanske lägre pris.

Inte ens charterbolagens paketresor är alltid de billigaste. Allt billigare reguljärflyg och lågprisflyg har gjort att flygpriset många gånger är den minsta kostnaden för en resa.

 

Lämna en kommentar

Share via
Copy link