Världens högst belägna hotell

Att vakna upp ovanför molnen måste vara en speciell känsla. Inte bland molnen – ovanför! Vi har listat världens högst belägna hotell och hittade ganska häftiga platser i Sydamerika, Europa, Asien, USA och Ryssland. Spänn för syrgasmasken och njut!

1. Hotel Tayka del Desierto

Hotel Tayka del Desierto

Ojos de Perdiz, Bolivia, 4600 m ö.h.

Ökenhotellet. Låter det inte spännande? Hotel Tayka del Desierto är ett ekologiskt och ansvarstagande hotell som ligger i ett marsliknande landskap. Här omges du av Siloliöknens vida rödfärgade mark och bor tryggt bakom väggar gjorda av lavasten. Det finns flera utflyktsmål, bl.a. en saltsjö full med flamingos och ett vulkanfält med gejsrar. Laguna Verde, en ljusgrön sjö, som är ett av landets huvudattraktioner ligger också i närheten. Väl tillbaks på hotellet känns det fint att njuta av en vällagad middag med panoramautsikt över ökenlandskapet.

Läs mer & se pris

2. Yeti Mountain Home Kongde

Yeti Mountain Home Kongde

Kathmandu, Nepal, 4250 m ö.h.

Detta hotell ligger på andra plats bland världens högst belägna hotell. Det är dock svårt att slå Yeti Mountain Home Kongdes utsikt: härifrån ser du fem av de högsta bergen i världen, inklusive K2 och Everest. Det finns bara ett litet problem. Det tar nämligen sex dagar att komma fram till detta lilla hotell med 14 rum.

Läs mer & se pris

3. Hotel Everest View

Hotel Everest View

Namche, Nepal, 3962 m ö.h.

Även detta hotell bjuder på en strålande utsikt över Himalayas bergsmassiv. Hotellet har 12 enkla men bekväma rum med badrum. Alla rum har utsikt över Mt. Everest. Alla rum är utrustade med en yutanpo, en slags varmvattenflaska för att hålla sängen varm om natten (!). Det finns även värme på rummet, men vi vet alltså inte exakt hur varmt det är under de kalla nätterna. Gratis WiFi, middagsrum, bar, dygnetruntservice och souvenirshop känns riktigt lyxigt med tanke på platsen. Det finns två sätt att komma hit: antingen genom hotellets helikopterservice och en promenad på 45 minuter eller hela vägen till fots, vilket tar två dagar.

Läs mer & se pris

4. LEAPrus 3912

Hotel Leaprus 3912

Mount Elbrus, Ryssland, 3912 m ö.h.

I utkanten av den ryska republiken Kabardinien-Balkarien ligger detta högst annorlunda hotell. Vi vet inte vad som är mer exotiskt – den avlägsna platsen som känns mer fjärran än Himalaya trots att den ligger närmare oss här i Sverige – eller den futuristiska miljön som påminner om en rymdstation från en science fictionfilm. Här finns 24 bäddar fördelade på två moduler: öst och väst. Det finns inga privata rum utan modulen är öppen med kortare skärmar mellan bäddarna. Det är sovsäck som gäller. Mat- och sällskapsrummet ligger i en tredje modul medan badrum och toalett inryms i en fjärde byggnad. Man åker inte hit för att bo bekvämt även om allt känns mycket fräscht och modernt. Hit åker man för att få en extrem upplevelse!

Läs mer & se pris

5. Hacienda El Porvenir

Hacienda el Porvenir

Cotopaxi, Ecuador, 3600 m ö.h.

Detta höghöjdsboende är beläget mellan fyra aktiva vulkaner men bara en och en halv timme från Ecuadors huvudstad Quito. Nationalparken Cotopaxi ligger bara fyra kilometer bort. Det är en hacienda (bondgård) med vacker utsikt och egna grödor. Här produceras egen mjölk och ost och köket har sin egen kryddträdgård. Den höga höjden är inget hinder för bekvämligheten. Rummen är stora, varma och trevliga. Privat badrum. För den äventyrlige finns det så kallade Machai-rum på Hacienda El Porvenir. Det är en slags traditionell hydda i den stil som indianerna på höglandet länge tillverkat. De är varma att bo i, även om det kanske inte ser så ut. Bor man i dessa rum får man dock dela på badrummen.

Läs mer & se pris

6. Glacier Hotel Grawand

Glacier Hotel Grawand

Schnalstal, Italien, 3212 m.

Glacier Hotel Grawand är Europas högst belägna hotell. Det är beläget i Ötztalalperna i Sydtirolen i Italien. Europas högsta hotell är också en perfekt utgångspunkt om du älskar skidåkning. Härifrån når du Glacier Ski Resort och Senalesdalens off-pistmöjligheter. Utsikten är förstås fantastisk och ibland kan man se ända till Dolomiterna. Boka gärna ett rum med panoramafönster – det är det värt! Till hotellet tar man sig via gondolbana och om sommaren finns vackra vandringsleder att utforska. Det är en favoritplats för många proffsidrottare som drar nytta av den höga höjden för att förbättra sin prestationsförmåga. Tänk på att kroppen kan behöva några dagar för att anpassa sig vid den höga höjden och en del drabbas av höjdsjuka de första dagarna. De stående råden är att ta med dig några bra böcker att läsa om du inte kan somna på en gång den första natten och undvik saunan första dagen.

Läs mer & se pris

7. The Lodge at Breckenridge

Lodge at Breckenridge

Breckenridge, Colorado, USA, 3109 m. ö.h.

På en skogsbeklädd klippa uppe bland Rocky Mountains, 17 mil från Denver, ligger USA:s högst belägna hotell. Här hittar du en rustik miljö med närhet till skidbacken och naturen. På sommaren finns det många vandringsmöjligheter, rafting, yogakurser med mera. Ett lyxigt spa och en utmärkt restaurang får dig att slappna av fullständigt. Proffskocken Brian Duncan uppskattas inte bara av gästerna utan även av lokalbefolkningen, vilket är ett mycket gott betyg. Om man önskar ännu mer avskildhet på sin höghöjdssemester kan man med fördel hyra ett av de två lyxiga timmerstugorna som finns tillgängliga.

Läs mer & se pris

8. 3100 Kulmhotel Gornergrat

Hotel Kulmhotel Gornergrat

Zermatt, Schweiz, 3100 m. ö.h.

På Europas näst högst belägna hotell omges du av snö och svarta klippor. Moln sveper förbi rumsfönstret och plötsligt öppnas himmeln upp och du bländas av den klarblå himmeln. Det är inte utan anledning som astronomer dras till denna magiska plats. På den fantastiska natthimlen tänds miljontals stjärnor när solen gått ned. På denna plats finns till och med ett observatorium – så bra är det! Det finns två typer av dubbelrum: de med utsikt mot Monte Rosa och Schweiz högsta topp Dufourspitze och de med utsikt mot det legendariska Matterhorn. Sedan finns det två juniorsviter med utsikt mot Matterhorn och en fjärdedel av hela panoramat från hotellet. Du tar dig till 3100 Kulmhotel Gornergrat genom att vandra fem timmar sommartid eller med tåg på Europas högst belägna järnväg.

Läs mer & se pris

9. Amankora Gangtey

Amankora Bhutan

Gangtey, Bhutan, 3000 m. ö.h.

Bhutan som ligger högt upp i Himalaya måste vara ett av världens mest exotiska länder. Kanske känns det så för att det är få som känner till särskilt mycket om det. Det är i alla fall en Buddhistisk konstitutionell monarki och det var faktiskt en av dess kungar som myntade begreppet bruttonationallycka på 70-talet. Här finns också ett av världens högst belägna hotell, lyxhotellet Amankora Gangtey. På detta femstjärniga hotell kan glädjen säkert garanteras givet de harmoniska linjerna, den fulländade spaavdelningen och den rofyllda matsalen. Det tar sex timmar att köra hit med bil från flygplatsen, men det är det värt. Från hotellet ser man Gangtey Goemba, som är ett kloster från 1500-talet och den orörda Phobjikhadalen. Rummen har mycket inslag av trä och det behöver knappast sägas att de är lyxiga.

Läs mer & se pris

10. Berghotel Diavolezza

Hotel Diavolezza

Pontresina, Schweiz, 2978 m. ö.h.

Berghotel Diavolezza är det andra hotellet från Schweiz på denna lista över världens högst belägna hotel. Detta bergshotell är ligger nära St. Moritz och skryter med att ha Alpernas högst belägna jacuzzi! Förutom skidåkning erbjuds glaciärvandring och klättring, beroende på årstid. Hotellet har hela tre restauranger varav en har panoramautsikt och en är en bufférestaurang.

Läs mer & se pris

Visste du att…

Man kan drabbas av höjdsjuka om man besöker platser som är högre än 2500 meter över havet. Orsaken är att lufttrycket är lägre på denna höjd vilket gör att blodet kan ta upp mindre syre.

Olika personer drabbas olika och det finns inget som säger att man kommer lindrigare undan om man är ung och vältränad.

Ett vanligt symptom är huvudvärk. Man kan också drabbas av illamående, kräkningar, orkeslöshet och trötthet. När det blir dags att sova kan man märka att det är svårt att somna.

Sömnsjukan går över efter ett tag när kroppen har anpassat sig efter det lägre lufttrycket. Ett sätt att undvika höjdsjuka är att ta sig upp gradvis till den tänkta höjden. Maximalt 300 höjdmeter per dag rekommenderas. Det är också bra att ta det lugnt de första dagarna efter att man kommit fram. Man kan förbereda sig genom medicinering om man vill genom att ta acetazolamid, men det kräver ett läkarbesök eftersom det är receptbelagt.

Share via
Copy link