Formel 1-resa – så mycket kostar det med boende och flyg

Gillar du motorsport är det en oslagbar upplevelse att beskåda Formel 1 på plats. Spänningen, adrenalinet, ljudbilden, doften av högoktanig bensin och gummi.

Och allt runtomkring – de snabba depåstoppen, speakerrösten, publikens jubel.

Men åker du på Formel 1 resa så är det egentligen en ännu mer komplett upplevelse – flyg, hotell och ett stort urval av biljettyper. Vissa inkluderar till och med lounge, lyxig buffé, fri bar och underhållning. Say no more.

Sugen? TioHotell har tagit reda på vad en formel 1-resa kostar.

Vad kostar en Formel 1-resa med boende och flyg?

Det finns flera arrangörer som anordnar Formel 1-resor med boende och flyg. Priset varierar beroende på flera faktorer (som vi strax ska titta närmare på). Här är en ungefärlig uppskattning av vad det kostar med flyg, boende och entré till ett urval av banor*:

 • Nederländerna: 15 000 – 16 000 kr
 • Monza (Milano, Italien): 14 000 – 29 000 kr
 • Singapore: 22 000 – 47 000 kr
 • Suzuka (Japan): 22 000 – 30 000 kr
 • Austin (USA): 30 000 – 44 000 kr
 • Mexiko: 26 000 – 32 000 kr
 • Sao Paulo: 25 000 – 56 000 kr
 • Abu Dhabi (Förenade Arabemiraten UAE): 23 000 – 32 000 kr
 • Montreal (Kanada): 21 000 – 30 000 kr
 • Bahrain: 17 000 – 23 000
 • Spielberg (Red Bull Ring, Österrike): 8 000 – 18 000 kr
 • Budapest (Ungern): 10 000 – 19 000 kr

* Priserna avser flyg t/r från Sverige, tre nätter på hotell (i de flesta fall tre stjärnor) och entré till Formel 1-tävlingen. Prisvariationen i listan beror på olika biljettyper. Väljer du ett dyrare hotell eller fler nätter påverkar det givetvis priset också.

Vad avgör priset på en Formel 1 resa?

Som du förstår finns det inte ett enda svar på vad F1 resor kostar. Här är de viktigaste sakerna som avgör priset:

1. Lopp / bana

Ska du köpa biljetter till Monza Italian Grand Prix, Monacos GP i Monte Carlo eller kanske Spaniens Grand Prix på Circuit de Catalunya i Barcelona?

Val av plats för tävlingen har stor betydelse för priset. Det skiljer sig nämligen en hel del på vad biljetter kostar i snitt på de olika banorna.

Formulapedia har gjort en lista med Grand Prixen med billigaste Formel 1 biljetterna. Där ser vi till exempel att en biljett till Ungern Grand Prix i snitt kostar cirka 1900 kronor. Det är den bana i världen där snittpriset är billigast.

Dyrast är det på banan i Las Vegas (snittpris cirka 17 000 kronor), följt av Miami Grand Prix (snittpris cirka 12 000 kr). Biljetter till Grand Prix i Monaco, Mexiko, Singapore, Abu Dhabi och Storbritannien kostar alla runt 5500 – 7000 kronor i snitt.

2. Val av plats på banan

Är du inte intresserad av vare sig huvudläktare, sittplats eller VIP och bara vill hitta de billigaste entrébiljettera är det – tro det eller ej – Japans Grand Prix som är billigast. Där kan du slinka in för drygt 700 kronor.

 • På flesta banor ligger de billigaste biljetterna på runt 1000 – 2000 kronor. Räkna inte med tak (ta med paraply).
 • För en billig grandstand, plats på huvudläktaren, får du räkna med att betala minst 2000 – 4000 kronor på de flesta banor. Vissa platser har tak, andra inte.
 • Vill du få den absolut bästa F1-upplevelsen bokar du de mest exklusiva grandstand-biljetterna. Här får du vara beredd att slanta fram 5000 – 10000+ kronor. I Las Vegas (som är dyrast) kostar de bästa platserna 2500 dollar.

3. När du köper

De flesta tävlingsarrangörer erbjuder rabatter på 15 – 30 % om du bokar i god tid. Dessutom säljer de bästa platserna ofta slut snabbt, vilket är en annan god anledning att boka i tid om du vill få ut det mesta av upplevelsen.

4. Avstånd från Sverige

Ju längre bort från Sverige racet äger rum desto dyrare blir det med flyg. Höga bränslekostnader har gjort att det blivit allt dyrare att resa till fjärran destinationer. Hur mycket konkurrens det finns på en viss flyglinje spelar också roll för biljettpriset.

Vill du åka långt bort finns ändå gott om möjligheter att hitta biljetter till bra pris. Det kostar till exempel inte mer än några tusenlappar extra att gå på Grand Prix i Bahrain eller Montreal jämfört med Nederländerna och Italien, trots avståndet.

5. Kostnad för hotell på orten

Ju längre tid du är borta desto dyrare blir det givetvis. I de F1-paketresor som går att köpa brukar ett enklare hotell (turistklass, tre stjärnor) ingå. På vissa orter som exempelvis Bahrain och Abu Dhabi är det vanligare med fyra stjärnor som standard.

Vad du får för pengarna i termer av hotell varierar mycket mellan olika orter. Givetvis får du tänka på att om du väljer ett dyrare hotell så påverkar det priset betydligt mer om du samtidigt väljer att vara borta en längre tid.

Genom att boka i tid har du möjlighet att boka hotell billigt (extra viktigt om du inte köper en paketresa).

Tänk på att det kanske inte känns så kul att flyta tur och retur till exempelvis Japan och sedan endast övernatta i tre nätter. Då vill du kanske ha minst en vecka på dig i alla fall.

Vad tycker du?

Vad har du för erfarenheter av Formel 1-resor? Har du någon favorit? Vad kostade kalaset? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar

Share via
Copy link