Så kan du hyra elsparkcykel på resan – tips på 4 olika sätt

Att elsparkcykeln kommit för att stanna råder det inga tvivel om. Oavsett om du är i Stockholm på en weekend eller i någon av världens storstäder är el-scootern ett återkommande inslag i stadsbilden. Och en möjlighet för dig som vill turista och se dig omkring på ett smidigt sätt. Inte minst – det är ett sätt att slippa trängas på buss och tunnelbana.

Beroende på vart du ska resa finns det lite olika sätt att hyra elsparkcykel på. TioHotell undersöker!

Hyr elsparkcykel via app

Hyra elsparkcykel via app

Elscootern är en modern uppfinning och vad passar då inte bättre än att hyra den via en mobilapp? Det är ofta också det enklaste sättet.

Ladda ner en app för ett uthyrningsbolag som finns i den stad där du är, hitta en scooter via kartan, scanna QR-koden och sedan är det bara att köra!

Det finns mängder med appar. Några av de mest kända är:

 • Voi
 • Lime
 • Bolt
 • Bird (inte i Sverige)
 • Tier

Det bästa är nästan att googla på electric scooter + önskad stad för att se vilka som finns på den plats du ska resa till.

Vad kostar det att hyra? De flesta appar för elsparkcyklar tar 10 kronor för att låsa upp elscootern och sedan kostar det 1 – 3 kronor per minut beroende på bolag, stad och ibland även tid eller dag i veckan.

Hyra elsparkcykel på hotell

Hyr elscooter på hotell

Vissa hotell i Stockholm och andra orter i Sverige och givetvis även ute i världen erbjuder elsparkcykeluthyrning för sina gäster. I Sverige finns exempelvis Ayo scootrar på olika hotell i Stockholm, Västerås, Jönköping, Linköping, Varberg, Halmstad, Göteborg och Malmö.

Exempel på hotellkedjor med uthyrning är Nordic Choice Hotels och Scandic Hotels.

Tips – Att hyra på hotell kan ofta vara billigare än att använda en app om du vill använda elsparkcykeln i flera timmar.

Hyra el-scooter på gatan

Elsparkcykel på gatan

I vissa städer i världen har elscooterapparna inte riktigt fått genomslag än. Då kan det ändå gå att hyra en elsparkcykel i en vanlig butik på stan. Det kan exempelvis vara hos cykelhandlare, cykeluthyrare, turistkontor eller specialiserade uthyrare.

Egentligen behöver det inte vara så stor skillnad mot att hyra med app. Den största skillnaden är att du inte kan plocka upp eller lämna en elscooter nästan var som helst. Du måste återvända till uthyraren. Dessutom behöver du troligtvis lämna någon form av säkerhet.

Hyra elsparkcykel av privatperson

Hyra elsparkcykel av privatperson

Det går även att hyra elsparkcykel av privatperson i stället för att gå via app eller ett uthyrningsföretag. Det kan vara lite bökigare men detta är det absolut billigaste sättet att hyra el-scooter på.

I Sverige finns exempelvis Hygglo.se. Där kostar de flesta elskotrar runt 100 – 200 kronor per dag att hyra.

Tänk på detta när du åker elsparkcykel

 • I Sverige klassas el-sparkcykel som cykel om den är max 250 w stark och inte går snabbare än 20 km/h.
 • Du får inte köra på trottoarer i Sverige!
 • Läs på om trafikreglerna om du åker utomlands.
 • De flesta svenska elscooteruthyrare har 18-årsgräns. I Europa är det ofta 16-årsgräns.
 • Du ska vara nykter när du kör elsparkcykel.
 • Endast en person får åka på ett fordon eftersom bromsarna inte är gjorda för dubbel vikt.
 • Tänkt på att parkera ansvarsfullt så att du inte hindrar fotgängare, blockerar dörrar eller uppfarter. Vissa appar hjälper dig att hitta ett bra ställe att parkera på.
 • Använd alltid hjälm!
 • Glöm inte att alltid ha en giltig reseförsäkring när du är ute och reser!

Lämna en kommentar

Share via
Copy link