Ölands skördefest

Om du ska besöka en enda skördefest är det till Öland du ska ta dig. Varje år i september pågår Ölands skördefest med över 900 aktiviteter runt hela ön. Då dukar Ölands restauranger, butiker, caféer, odlare och gårdsbutiker upp alla läckerheter från skörden.

Och det handlar inte bara om mat. Under skördefesten på Öland bjuds det på konst, utställningar, dockparad, flyguppvisning och mycket annat spännande!

När är skördefesten på Öland 2020?

Ölands skördefest är mellan 23 och 27 september 2020. Egentligen är det lätt att komma ihåg eftersom skördefesten är vecka 39 (september) varje år.

Aktiviteterna är gratis och behöver i många fall inte bokas. Vissa undantag finns. Egentligen kan du åka över lite spontant och upptäcka allt vad Öland har att erbjuda under denna festliga vecka. Däremot bör du fixa boende på Öland i god tid eftersom det är många som vill stanna kvar under festen.

Över 900 aktiviteter

Det finns något för alla på skördefesten på Öland. Arrangören har gjort ett mycket bra jobb att samla ihop människor och företagare från alla delar av Ölands näringsliv. Det stora utbudet gör att du lätt kan sätta ihop ditt eget program under skördefesten.

Under 2020 är invigningen på onsdag 23/9. Konstnatten på fredag 25/9 är en höjdpunkt. Sedan håller aktiviteterna på fram till på söndag kväll 27/9.

Här är några exempel på aktiviteter:

 • Ateljéer: Ett stort antal ateljéer på Öland håller öppet under skördefesten. Konst, lokalt hantverk och fotokonst.
 • Marknader: Skördemarknader hålls på olika håll på Öland under skördefesten. T.ex. hos Albrunna pumpor hittar du mängder av pumpor. Både för mat och prydnad. Även potatis och lök.
 • Caféer: Gårdskaféer, hembygdsgårdar, butiker och ateljéer – det går att hitta gott fika med hembakat fikabröd över hela Öland under skördefesten!
 • Butiker: Modebutiker, prylar av fårull, design…
 • Mat: Vad är en skördefest utan mat? På Öland hittar du allt från populära Arontorps Kroppkakor & Mat via trendiga krogar till de små restaurangerna i Byxelkroks hamn.
 • Totalförsvar Öland: Vad sägs om att titta på fallskärmshoppning, flyguppvisningar och överflygning av JAS 39 Gripen?
 • Trädgårdar: Allt som har med trädgård att göra är ett ständigt tema på Öland. Här hittar du allt från trädgårdsprylar till örtagårdar. Givetvis dukar även många av fiken upp i sin egen trädgård!

Och mycket mer!

Loppis under skördefesten

En av favoriterna under Ölands skördefest är de många loppmarknaderna. Under 2020 finns följande loppisar på Öland:

 • Loppis Rungården: Lite av varje – glas, kläder, leksaker och givetvis pumpor! Var? Spjutterumsvägen 33B, Runsten.
 • Loppis och Kuriosa: Kuriosa, loppmarknad och antikviteter. Konstnatt. Var? Bygatan 8 i Mörbylånga.
 • Mörbylångaparken: Marknad med hantverk, konst, loppis och smått och gott. På konstnatten är det dockparad! På stora scenen i parken är det graffitikonst. Var? Mörbylångaparken i Mörbylånga.
 • Sjötorps skolhus: Utöver loppmarknad blir det försäljning av konst, textilhantverk, keramik och trähantverk. Dessutom utlovas norra Ölands bästa fika! Var? Grankullavägen 178, Byxelkrok.
 • Färjestadens GoIF: Var? Bakluckeloppis. Granudden i Färjestaden

Visste du att… Arrangören Skördefestens Vänner och Ölands Skördefest AB även organiserar Öland Spirar på våren? Vecka 19. Den veckan riktar in sig på mat, uteliv och trädgård.

Fullständigt schema för skördefesten finns hos arrangören: https://www.skordefest.nu.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link