Utomhusaktiviteter i Stockholm

Nu när våren är här och sommaren närmar sig är det många som letar efter utomhusaktiviteter. När jag skriver detta är läget med corona ännu inte under kontroll. Ännu ett argument att leta efter saker att göra utomhus istället för att trängas på restauranger och caféer.

Här är några förslag på utomhusaktiviteter i Stockholm som inspiration.

Picknick

Picknick är troligtvis en av de mest populära utomhusaktiviteterna i Stockholm. Ta med familjen ut i det gröna eller umgås med i goda vänners sällskap. Lyxa till det med lite frallor, brieost, rostbiff, en god sallad, vindruvor och kanske ett glas vin.

Här är några av Stockholmarnas favoritställen för picknick:

 • Humlegården: Nästan mitt i stan (Östermalm).
 • Djurgården: Stora gröna ytor och maffiga ekar.
 • Rålambshovsparken: ”Rålis”, Marieberg, Kungsholmen. En av de bästa platserna för picknick.
 • Hagaparken: Haga, Solna. Engelskinspirerad park som Gustav III anlade. Del av Sveriges första nationalpark.
 • Vita bergen: Kallas även Vitabergsparken och Vitan. På östra delen av Södermalm. Utmärkt område för picknick och långa promenader.
Tips på utomhusaktivitet: En lite lyxigare picknick i en av Stockholms parker
En lite lyxigare picknick i en av Stockholms parker är ett bra tips på saker att göra utomhus.

Flyg luftballong

Att åka varmluftsballong över Stockholm – snacka om friluftsaktivitet! Med en flygtur på upp till 1000 meter över Stockholm är du på garanterat avstånd från allt vad corona och avgaser heter.

Det hela börjar med att du får hjälpa till att förbereda ballongturen. Du får även lära dig om säkerheten ombord. Var inte orolig. Att flyga varmluftsballong är faktiskt ett av de säkraste sätten att färdas på. Och ett av de vackraste.

Därefter bär det av. Högt upp över Stockholms takåsar och vattendrag. Att flyga luftballong är kanske inte något man gör spontant en söndagseftermiddag. Det kostar ca 2500 kronor per person, men är ändå definitivt något man inte behöver vänta till bröllopet eller 50-årsfesten för att prova på! En trevlig och annorlunda utomhusaktivitet i Stockholm.

Luftbalonger över Stockholm
Att flyga luftballong över Stockholm är en garanterat annorlunda utomhusaktivitet.

Besök Skansen

Det älskade Skansen ligger på en kort promenad från Stockholms centrum. Vi kan kalla Skansen för Sveriges själ eller ett levande museum – för det är det!

Nyligen larmade Skansen om att man kunde gå i konkurs innan sommaren på grund av coronaviruset. Då började folk samla in pengar. Över tre miljoner kronor kom in på en enda helg! Skansen är en av favoriterna bland utomhusaktiviteter i Stockholm.

Barnen uppskattar särskilt Skansens djurpark men även retrolek, ponnyridning, galejans tivoli och mycket mer.

Gå en vandringsled

Det finns många fina vandringsleder i och omkring Stockholm. Vår huvudstad omges av förvånansvärt mycket orörd natur med vackra vyer. Det finns korta vandringsleder som lämpar sig för endagsvandring. Dessutom finns längre leder som tar flera dagar att vandra.

Dessa är Stockholms tre viktigaste vandringsleder:

 • Sörmlandsleden: Med över 100 mil är Sörmlandsleden Sveriges längsta led. Mängder med etapper från Björkhagen i Stockholm och därifrån söder och sydväst mot Nynäshamn, Södertälje, Trosa, Nyköping, Oxelösund, Eskilstuna och Katrineholm.
 • Upplandsleden: 50 mil lång vandringsled som går från Mälarens vikar till Dalälvens skärgård. Fyra avsnitt och 31 etapper.
 • Roslagsleden: 19 mil. Löper från Danderyds kyrka till Albert Engströmmuseet i Grisslehamn. Totalt 11 etapper som är mellan 9 och 25 kilometer var.

Klättra

Det finns många ställen att klättra på utomhus i Stockholm, trots att de högsta höjderna snarare är kullar än berg. Det finns möjlighet att ledklättra (s.k. sportklättring), topprepa eller tradklättra med egna säkringar.

Här är några förslag på var du kan klättra utomhus i Stockholm:

 • Örnberget: Rejält med överhäng. Finns gott om ankare och bultar. Ligger vid Tullingesjön.
 • Häggsta klätterklippa: En klassiker som varit populär sedan 1930-talet. Ligger vid Albysjön.
 • Nacka kvarn: Klätterklippa nära centrum. Går att sätta upp topprep. Ligger i Nacka.
 • Ekoberget: Flera leder i varierande svårighetsgrad. Ligger ute i Boo.
Klättring i Stockholm
Klättring är en friluftsaktivitet som kräver styrka, koncentration och uthållighet. Men det finns lätta leder också!

Downhill mountainbike

Om du tycker det är roligare när det går snabbt utför än långsamt uppför är kanske downhill mountainbike rätt utomhusaktivitet för dig. Det fungerar som så att du åker skidlift upp till toppen och sedan väljer du ett av mountainbikespåren ner.

För en dryg tusenlapp får du hyra endurocykel med tillhörande skyddsutrustning och åka lift upp så många gånger du vill. I Stockholm finns en sådan bana i Flottsbro, sydväst om stan.

Jogga i stan

Stockholm är en utmärkt stad att jogga i. Visst – du kanske ska undvika att jogga i vimlet mitt i stan men letar du dig till något av joggingspåren finns det gott om frisk luft, skön natur och rejäla sträckor att utforska.

Här finns några av Stockholms populäraste motionsspår:

 • Kungsholmen
 • Gärdet
 • Norrmälarstrand
 • Årstaviken

Discgolf

Discgolf eller frisbeegolf som det också kallas är en utomhusaktivitet som är lättillgänglig nästan var du än bor i Stockholm. Vad är discgolf? Tänk dig golf men att du kastar i korgar istället för att skjuta en boll med klubba. Banan har oftast 18 ”hål” (korgar) men det finns även banor med 9 och 27 hål. Till skillnad från golf är det många discgolfbanor som är helt gratis.

I Stockholm är Järva DiscgolfPark mest känd men totalt finns ett 15-tal banor att välja bland.

Frisbeegolf eller discogolf - en gratis friluftsaktivitet
Frisbeegolf eller discogolf – en (ofta) gratis friluftsaktivitet.

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link