Resa med allergi – 7 saker att tänka på

Har du matallergi, pollenallergi eller astma och vill ut och resa men känner dig osäker? Du är inte ensam. Det kan vara nog så komplicerat hemma i Sverige. Utomlands känns allt plötsligt ännu mer riskabelt. Tyvärr händer det att vissa avstår från utlandsresor på grund av sin allergi. Det är synd tycker vi.

Därför har vi på TioHotell gjort en lista med sådant du som allergiker (eller som har en allergisk familjemedlem) kan tänka på inför resan.

Förbered en allergilista

Har du matallergi och är allergisk mot mjölk, ägg, fisk, nötter eller något annat? Då kan det vara nog så svårt hemma i Sverige. Vissa restauranger förstår inte allvaret.

Utomlands kan det vara särskilt svårt att förmedla till personalen vilka ingredienser du inte tål. I vissa länder är allergier inte heller lika vanliga som i Sverige vilket gör att det blir extra viktigt att understryka hur noga det är att du inte får i dig något olämpligt i maten.

Vårt tips är att förbereda en lista med vilka allergener du måste undvika. Översätt den till engelska och till språket i landet som du ska besöka. Ta hjälp av översättningsverktyg på nätet men dubbelkolla gärna i något forum så att du översatt rätt.

Sedan blir det mycket enklare att förklara för kyparen eller servitrisen vad du inte kan äta.

Boka hotell eller lägenhet med eget kök

Visst är det trevligt att äta ute, speciellt utomlands. Men har någon i familjen matallergi kan det vara skönt att ha tillgång till ett eget kök. Där har du full kontroll på maten som tillagas. Det är särskilt skönt i början av semestern innan du hunnit bekanta dig med omgivningarna och vilka restauranger som finns.

Välj ett rökfritt hotell

Tobaksrök och allergi går inte ihop. I Sverige är det givetvis rökfritt överallt men utomlands är det inte ovanligt att det finns både rum som är rökfria och de där rökning är tillåtet. Gemensamma utrymmen kan också vara rökiga på vissa hotell och speciellt i vissa länder.

Därför är det klokt att redan i samband med att du bokar hotell utesluter sådana som inte är helt rökfria. De flesta bokningssajter ger dig möjlighet att filtrera resultaten, ungefär så här:

Boka rökfritt rum

Boka ett allergivänligt rum

Med tanke på hur vanligt det är med allergier finns det förvånansvärt få hotell som erbjuder allergivänliga rum. Det går inte ens att söka på den typen av hotellfaciliteter i de stora hotellsökmotorerna.

Ett allergivänligt rum eller så kallade hypoallergeniska hotell håller speciellt höga krav på renlighet, saknar heltäckningsmattor och har inte särskilt mycket möbler med stoppning. Badrummen är välventilerade och mögelfria. Dessa hotell rengör luftkonditionering och ventilationssystem regelbundet. Dessutom finns det någon form av luftrening, antingen via centralt system eller fristående enheter (källa: luftrenaretest.se).

Hur hittar man allergivänliga hotell? Det finns ett par kedjor som uttryckligen anger att de erbjuder allergianpassade rum:

  • Scandic Hotels
  • Hilton

Enligt en undersökning som en allergiklinik gjort på flera globala hotellkedjor var det fem som stod ut bland mängden genom att vara extra allergivänliga:

  1. Hyatt
  2. Westin
  3. Residence Inn
  4. Four Seasons
  5. Doubletree

Boka hotell med allergiambassadör

På vissa charterhotell och all inclusive-hotell finns det en allergiambassadör som hjälper till att guida rätt i restaurangen. Hon eller han finns där och kan visa vilken mat som är OK att äta eller hitta alternativ om det behövs. Sådana hotell brukar dessutom förstå vikten av att vara noga med hur maten hanteras i köket.

Meddela flygbolaget innan avresa

Om du behöver allergianpassad mat på flyget bör du ange det redan i samband med att du bokar. Glömmer du det kanske flygbolaget ändå anpassar sig om du ringer och meddelar dina önskemål innan. Väl ombord brukar det dock vara för sent eftersom all mat beställs på förhand.

Ifall du är känslig mot nötter kan det också vara klokt att berätta det för flygbolaget. Då kanske de inte tar med nötter som snacks ombord. Ibland gör flygpersonalen ett utrop i högtalarna för att be medpassagerarna att inte äta nötter eller jordnötter, men ofta krävs ett läkarintyg för att de ska gå med på det.

Ta reda på närmsta sjukhus

Du kan känna dig mycket tryggare inför din resa om du på förhand tar reda på var närmsta sjukhus ligger. Sök upp olika alternativ och titta på en karta var de ligger. Har du allvarlig allergi kan det till och med vara en idé att boka ett hotell som ligger i närheten av ett sjukhus, kanske mest för trygghetskänslans skull.

Skriv också ner landets nödnummer och telefonnummer till lämpligt sjukhus så är du väl förberedd.

Sist men inte minst – glöm inte att ta med dig alla de mediciner och eventuella recept du behöver!

Vad har du för tips för allergiker som vill resa? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar

Share via
Copy link