18 vanliga frågor om flyg som svenskar ställer

Varje år ställer svenskarna ganska många frågor kring flyg och flygtransport. Vi gillar att resa helt enkelt. Vissa undrar hur säker det är att flyga eller vad biljetter kostar. Andra har lite mer generella frågor som vem som uppfann flyget eller hur högt de kan flyga.

TioHotell har tagit reda på svar på några av de frågor om flygresor som svenskarna undrar över.

Vem uppfann flygplanet?

Bröderna Wright uppfann det motordrivna flygplanet. 1903 flög de i hela 12 sekunder med vad som blev känt som världens första flygplan. Men redan 1891 kunde faktiskt tysken Otto Lilienthal flyga en sträcka med ett glidflygplan utan motor. Källa: Tekniska Museet.

Hur högt flyger flygplan?

Hur högt ett flygplan kan flyga beror på hur det är konstruerat vilket i sin tur varierar mellan olika flygplansmodeller. De flesta flygplan flyger någonstans på runt 10 000 – 13 000 meters höjd. Ett Boeing 747 kan som mest flyga på 13 700 meters höjd och en Airbus A320 kan flyga på 11 900 meters höjd?

Vad är bästa höjd att flyga på?

Bästa höjden att flyga på anses vara mellan 35 000 och 42 000 fot, vilket motsvarar mellan 10 668 och 12 801 meter. Generellt sett gäller att det är bra att flyga på så hög höjd som möjligt eftersom det går åt mindre bränsle då.

Dessutom är risken för turbulens mindre på hög höjd. Maxhöjden begränsas dock bland annat av planets vikt, kabinens förmåga att hålla trycket och hur motorerna är konstruerade.

Flygplan på hög höjd
Flygplan flyger högt ovanför molnen för att spara bränsle och undvika dåligt väder.

Var är flyget?

Det var en kort och koncis fråga! Du ser var flyget är just nu genom webbplatsen och appen Flightradar24. Det är en svensk tjänst som är gratis att använda och som finns på flightradar24.com. Ett bra alternativ är flightaware.com.

Hur hittar man billigaste flyg?

Det bästa sättet att hitta billigaste flyg är genom att använda en sökmotor för flygresor som exempelvis Flyg.nu för att söka flygbiljetter från alla resebyråer och flygbolag med en enda sökning. Ett tips är att experimentera lite med olika datum för utresa och hemresa (om du har möjlighet). Det kan påverka priset en hel del.

När ska man boka flyg?

Bäst tid att boka flyg varierar mellan olika destinationer. Generellt sett brukar det vara bra att boka flyg från Stockholm 22 – 24 veckor innan avresa för att få billiga flygbiljetter. Bästa månaden att resa är ofta i januari eller februari. Kom ihåg att det finns bra sätt att boka hotell billigt också!

Hur mycket kostar första klass-flyg?

Räkna med att du får betala runt 90 000 till 100 000 kronor för en biljett i första klass om du ska resa långt, exempelvis till USA eller Tokyo. Första klass på inrikesflyg i USA kan kosta runt 20 000 kronor. I Europa är det sällsynt att det ens går att boka förstaklassbiljetter för kortare resor.

Vad kostar ett flygplan?

Nöjer du dig inte med första klass och vill köpa ett helt eget flygplan? Då ska du veta att det brukar kostar en hel del. Vi kan ta några exempel.

Ett nytillverkat privatjet kan kosta allt från 2 miljoner upp till över 900 miljoner kronor att köpa. Populära propellerplanet Cessna 172 kostar i runda svängar 3 – 3,5 miljoner kronor. De stora kommersiella flygplanen är givetvis mycket dyrare. Ett Boeing 737-700 kostar till exempel runt 750 miljoner kronor. Ett Boeing 777-9 kostar ungefär 3,7 miljarder kronor med dagens växelkurs.

Sedan kostar det att underhålla och tanka planet också. Köper du en Cessna på avbetalning kan du räkna med att det kostar uppåt 2000 kronor per timme med 100 flygtimmar per år inklusive driftskostnaden.

Privatjet på flygplats
Ett privatjet kostar inte bara flera miljoner att köpa – det är dyrt att flyga också.

Vilken är världens största flygplats?

Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport i USA är världens största flygplats. Den hade över 110 miljoner passagerare 2019. De flesta av passagerarna är dock inrikes resenärer.

På andra plats kommer Pekings internationella flygplats som hade runt 100 miljoner passagerare samma år. Denna flygplats är därför världens största internationella flygplats. Vilken som är störst i världen varierar för övrigt lite från år till år. Dubais internationella flygplats är då och då den största i världen också.

Hur säkert är det att flyga?

Det är extremt säkert att flyga. Sannolikheten att dö i en flygolycka är 1 på 11 miljoner enligt David Ropeik från Harvard School of Public Health. Enligt tidningen The Economist är risken att vara med om ett flygplanshaveri 1 på 5,4 miljoner.

Jämför det med risken att träffas av ett blixtnedslag som är 1 på 1,2 miljoner. Att resa med bil är också 100 gånger så farligt som att flyga. Så slappna av – det är mycket säkert att flyga!

Blixtnedslag vid strand
Det är många gånger säkrare att flyga än att vara utomhus en helt vanlig dag, till exempel på stranden. Risken att träffas av blixten är många gånger högre än att störta.

Vad får man ta med på flyget?

Det är skillnad på vad du får ta med dig in i kabinen och vad som är OK att checka in. Egentligen är det lättare att svara på vad man inte får ta med sig på flyget. Generellt sett gäller att du inte får ta med dig spetsiga eller vassa föremål in i kabinen. Du får inte heller ta med trubbiga föremål som kan användas som vapen.

Följande saker brukar gå bra att ha med sig handbagaget trots att de är vassa eller spetsiga:

 • Gångstavar
 • Kryckor
 • Käpp
 • Nagelsax
 • Paraply
 • Pincett
 • Rakhyvel
 • Sax med blad som är kortare än 6 cm
 • Skridskor
 • Stickor
 • Synålar
 • Virknålar

OBS: Reglerna kan variera mellan olika flygbolag och olika flygplatser i världen.

Hur många ml får man ta med på flyget?

Denna ständiga fråga! 2006 infördes regler för att ta med vätska på planet efter ett misslyckat terrorattentat med sprängmedel i vätskeform. Nu gäller att man får ta med sig maximalt 100 ml per behållare ombord på flyget och varje behållare får rymma maximalt 100 ml vätska. Det är dock tillåtet att ta med sig flera stycken. Dessa ska placeras i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse på maximalt 1 liter. Källa: Transportstyrelsen.

Hur stor ryggsäck får man ha med sig på flyget?

Det brukar vara samma regler som gäller för ryggsäck som för övrigt handbagage. Maxmåtten enligt IATA är 56 cm x 45 cm x 25 cm, men många flygbolag tillåter betydligt snävare mått än så. Ofta är det OK att ha med sig ett mindre extra bagage också, exempelvis en handväska eller liten ryggsäck. Är du backpacker måste du med största sannolikhet checka in din ryggsäck. Tips – Läs mer om backpacking.

Hur lång tid tar det att flyga till Dubai?

Det tar cirka 6 timmar och 15 att flyga från Stockholm till Dubai om du åker med direktflyg. Reser du med mellanlandning tar det minst cirka 10 timmar att flyga till Dubai.

Hur lång tid tar det att flyga till New York?

Det tar runt 8 timmar och 30 minuter att flyga till New York från Stockholm med direktflight. Med en mellanlandning brukar det ta från 12 timmar och längre att ta sig till New York med flyg.

Hur kan man följa flygplan?

Detta verkar vara en vanlig och återkommande fråga. Svaret är att du kan följa flygplan genom att titta på flightradar24.com. Rätt så kul att hålla koll på var vänner eller familj befinner sig när de flyger dit du är. Eller bara för skojs skull för att se alla flyg som är i luften samtidigt.

Hur tungt bagage får man ha på flyget?

Det är vanligt att man får ha med 23 kg incheckat bagage i ekonomiklass och 32 kg i business och första klass. För handbagage brukar det vara 8 kg som gäller. Exakt hur tungt bagage du får ha med dig på flyget varierar mellan olika flygbolag och beroende på avreseflygplats och destination.

Vad kostar övervikt på flyget?

Kostnaden för övervikt varierar mellan olika flygbolag och beror på vart du ska flyga. På SAS kostar det till exempel 350 – 600 kronor vid inrikesflyg, 450 – 800 kronor för Europaflyg och 550 – 1100 kronor till Asien eller USA.

4 svar på ”18 vanliga frågor om flyg som svenskar ställer”

 1. Hej,

  Jag undrade om man kan resa med er med ett vanligt svenskt ID kort utfärdad av skatteverket, alltså inte ett nationellt id kort utfärdad av polisen.
  Inrikes (Sverige) eller mellan sverige och finland?

  MVH

  Svara

Lämna en kommentar

Share via
Copy link