Spara pengar till resa

Om du ska ut och resa behöver du givetvis spara pengar först. Vi har alla olika mål med våra resor. Vissa vill lyxa till det, andra trivs med att resa enkelt. En större reskassa innebär i varje fall att du kan vara borta längre och du får större valfrihet i ditt resande.

Här är våra bästa tips på hur du kan spara pengar till din resa!

Olika sätt att spara pengar inför resan

Hur kan man spara pengar? Det är faktiskt en mycket vanlig fråga – oavsett om målet är en resa eller något helt annat. Att spara pengar är något som de allra flesta tyvärr inte är så bra på. Tack och lov är det lättare än vad många tror. Många drar sig i onödan för att börja spara pengar. Med några enkla och konkreta tips blir det mycket enklare:

1. Se över hushållets utgifter

Ibland kan en person med en liten eller genomsnittlig inkomst lyckas spara mer pengar än någon med en hög inkomst. Det handlar om att hålla koll på utgifterna. Tack vare Internet har vi alla möjligheter i världen att snabbt jämföra priser och dra ner på kostnaderna i hushållet.

Checklista för abonnemang och andra löpande utgifter att jämföra:

 • El
 • Försäkringar
 • Telefonkostnader
 • Bolån
 • Privatlån

Givetvis bör du även försöka sänka själva förbrukningen där det går. Minska på elförbrukningen genom att släcka efter dig. Kontrollera termostaten i kyl och frys – kanske är det onödigt kallt? Om du värmer din egen bostad kan du spara genom att sänka temperaturen en grad eller två.

Tips: Om du måste köpa något till hushållet, till exempel ett nytt kylskåp, kan du jämföra priser på exempelvis Prisjakt först.

2. Håll koll på de små utgifterna

Det kan vara lätt att fokusera på de stora utgifterna men glömma de små. Allt som du gör regelbundet blir till sist till stora summor. Ett av de bästa spartipsen är faktiskt att just spara pengar i vardagen.

Till exempel kan du minska på:

 • Kaffe och fika på stan
 • Lunch på stan
 • Snus och cigaretter
 • Läsk
 • Öl, vin
 • Biobesök
 • Restaurang

Tips: Det kan vara en god idé att minska utgifterna för underhållning. Motivera för dig själv att du ska minska bio, utekvällar och restaurangbesök med att du istället kommer att kunna njuta av en härlig resa!

Vill du spara pengar snabbt? Enligt vissa är det bästa sättet att spara pengar snabbt att hålla koll på matbudgeten. Orsaken är förstås att vi äter mat varje dag. Självklart ska du inte äta sämre eller mindre bara för att spara. Några konkreta tips:

 • Minska svinnet – släng inte mat! Bäst före datum är bara en rekommendation.
 • Gör matlåda.
 • Ät mer vegetariskt.
 • Gå igenom skafferiet för att använda varor innan de blir för gamla.

3. Spara pengar med app

Det finns faktiskt en app som hjälper dig att spara undan små och stora utgifter varje dag. Med Dreams App lägger du lätt undan exempelvis kaffepengarna till ditt sparande istället.

Denna app för att spara pengar fungerar genom att du får ange en ”dröm” som blir ditt sparmål. Det kanske låter flummigt men det fungerar förvånansvärt bra. Hjärnan blir triggad att spara när målet hägrar. Appen visar hur långt det är kvar och motiverar dig att spara och därmed hjälper den dig att spara pengar i vardagen.

4. Se över dina skulder

Obetalda skulder och krediter kan kosta mycket pengar. Genom att se över dina lån kan du sänka räntekostnaden och minska mängden avgifter. Detta gäller speciellt som du har många små lån, till exempel snabblån.

Gör så här:

 1. Betala av de minsta och dyraste lånen först.
 2. Samla övriga privatlån och snabblån i ett lite större privatlån. Du kan hitta lägsta räntan med en låneförmedlare.
 3. Om du har bolån kan du förhandla om det med banken. Alternativt kan du använda låneförmedlare för att hitta ett billigare bolån.

Tips: Skaffa en sparbuffert på ett bankkonto. Då slipper du ta dyra lån ifall det dyker upp en oförutsedd utgift.

5. Sälj sådant du inte behöver

I de flesta hem finns det mer prylar än vad vi behöver. Saker och ting samlas på hög eller förpassas till en skrubb eller vindsvrå. När du ska spara ihop pengar till resa räknas varje tia. Gå igenom dina förråd och sortera bort sådant som du inte längre behöver. Var hård mot dig själv! Det är allt för lätt att tänka ”det kan jag nog behöva någon gång”.

Gör så här:

 • Plocka fram allt du inte behöver – möbler, kläder, skor, skivor med mera.
 • Fota och lägg ut annonser på Blocket eller Facebook.
 • Orkar du inte sälja? Använd en tjänst som Sellpy. Då tar de hand om jobbet så får du en andel av vinsten.

6. Spara pengar i fonder

Fonder är ett av de bästa sätten att spara pengar långsiktigt. Ifall du vill spara ihop pengar till en lite större resa i framtiden är fondsparande ett enkelt sätt att få pengarna att växa. Aktiefonder består av aktier i olika bolag. När du köper en fond blir du delägare i ett stort antal aktier. Historiskt sett har besparingar som placerats på aktiemarknaden vuxit med runt tio procent per år.

Gör så här:

 1. Öppna konto hos Avanza eller Nordnet
 2. För över pengar från ditt bankkonto
 3. Köp två till fem olika aktiefonder. Viktigt: Köp bara fonder med låg avgift. Vi föredrar indexfonder med låg eller ingen avgift.

Tips: När du spar pengar i fonder bör du ha en sparhorisont på minst tre till fem år. Om du vill sänka risken (t.ex. om du ska resa ganska snart) kan du köpa blandfonder istället.

7. Spara pengar i aktier

Ett alternativ till att spara pengar i fonder är att köpa rena aktier. Fördelen med aktier är att du slipper betala dyra fondavgifter. Du betalar bara ett litet courtage när du köper och säljer. Dessutom är det roligt att köpa aktier!

Men vilka aktier ska man köpa? Ett tips om du vill köpa aktier är att inte krångla till det för mycket. Köp aktier i välkända bolag som är lönsamma och som växer.

Investmentbolag är ett bra sätt att börja köpa aktier på. Dessa bolag köper själva aktier i andra bolag. Det blir som en fond fast bättre och gratis!

Ett annat tips är att köpa aktier med utdelningar. Utdelningsaktier som delar ut pengar varje år och som ofta höjer utdelningen brukar bli en god investering.

Gör så här:

 1. Öppna konto hos Avanza eller Nordnet
 2. För över pengar från ditt bankkonto
 3. Bygg en aktieportfölj med minst tio olika aktier
 4. Varje år kan du balansera om innehaven så att de är värda lika mycket (sälj lite av dem som gått bra och köp mer av dem som gått sämre).

8. Spara pengar med hög ränta

När resan närmar sig gäller det att se till att sparandet är säkert. Börsen ger bäst avkastning på sikt men ibland störtdyker den och går dåligt i ett eller flera år. Om du ska ut och resa just då är det inte läge att sälja aktierna eller fonderna.

Därför behöver se till att föra över den del av sparpengarna som du behöver till resan till ett säkert sparande i god tid. Det finns flera alternativ:

 • Sparkonto hos nätmäklare med statlig insättningsgaranti
 • Sparkonto med hög ränta men utan insättningsgaranti
 • Sparkonto hos banken
 • Spara i räntefonder

9. Börja idag!

Det största hindret för att börja spara pengar är att vi skjuter på det. Se det som en utmaning och börja redan idag. Du kommer att märka att du sparat ihop tillräckligt pengar inför din resa snabbare än vad du trott var möjligt!

Hoppas du får nytta av våra tips på att spara pengar! Lämna gärna en kommentar ifall du har fler tips!

Lämna en kommentar

Share via
Copy link