Londons 12 bästa marknader

Vad du än är ute efter så kommer du älska Londons bästa marknader. Det finns egentligen hur mycket som helst att göra i London. Så varför ska man då ta en paus från alla sevärdheter och gå på marknad? Jo, för att de är en del av Londons hjärta och för att dessa handelsplatser är sevärdheter i sig. En annan anledning: god mat.

Marknader i London bär på en tradition. På marknader som exempelvis Borough Market har stad och landsbygd möts och skapat skarpa kontraster genom århundradena. Andra marknader öppnar sig som en fantasivärld fylld med prylar och antikviteter. På marknader som Greenwich Market hittar vi även lokala konstnärer och designers.

TioHotell har letat efter Londons bästa marknader. Vi kan även passa på att tipsa om vår sida om hotellrum i London.

Rekommendation: Upplev Londons marknader på riktigt
  • På denna tre timmar långa tur får du prova berömda brittiska maträtter som exempelvis de prisbelönta Cumberland-korvarna på Borough Market och en historisk pub.
  • Med denna tur får du gå i Jack the Rippers fotspår och se en blandning av gatukonst och populära marknader som Camden Town och Petticoat Lane Market.
  • Se även denna lista med populära guidade turer i London!

Borough Market

Borough Market

Låt oss börja med Borough Market. Det är en av Londons äldsta marknader. Denna matmarknad ligger i närheten av London Bridge. Hit går man för att hitta de perfekta råvarorna. Marknaden är full med färska, ekologiska varor, som frukt, vegetariskt, kött och ost, så väl som bakverk, kryddor och läcker gatumat. Köp med dig råvaror av hög kvalitet, ta med en god lunch härifrån, eller slå dig ner på någon av de många restaurangerna på Borough Market.

Besök Borough Market

Brick Lane Market

Brick Lane Market
Foto: eGuide Travel, CC BY 2.0

På Brick Lane Market kan du hitta både siden och lump. Denna handelsplats sprider ut sig längs flera gator i östra London. På Brick Lane Market hittar du prydnadssaker, antika möbler, skor, vintagekläder och mycket mer. På denna loppis finns även fantastiska bodar som säljer exotiska kryddor och färgglada saris. Brik Lane Market gör sig bäst på söndagar.

Besök Brick Lane Market

Alfie’s Antique Market

Alfie's Antique Market
Foto: alfiesantiques.com

Detta är Londons största inomhusmarknad för antikviteter. Detta charmiga ställe i Marylebone har mängder med vintagekläder från 1930- och 40-talen. Här hittar du även massor av andra samlar- och designprylar. Tips: Det finns en mysig restaurang med fin utsikt över västra London ovanför Alfie’s Antique Market. Kitchen at Alfies heter den.

Besök Alfie’s Antique Market

Portobello Road Market

Portobello Road Market
Foto: Arpingstone

Insup atmosfären på en av Londons äldsta marknader. ”Världens största antikmarknad” kallar man sig själva. På Portobello Road har det pågått marknad sedan 1800-talet. Den blev särskilt känd på 1950-talet på grund av sina antikviteter. Numera kan man hitta allt från vintagekläder och prylar till musik. Vissa dagar är det speciella teman. På fredagar är det nya saker som gäller och på lördagar är det ”fashion market” – kanske ett bra komplement till övrig shopping i London?

Besök Portobello Road Market

Maltby Street Market

Maltby Street Market
Foto: Stephen Kelly, CC BY 2.0

Bortanför järnvägsvalven i närheten av London Bridge station hittar du matälskarnas paradis Maltby Street Market. På helgerna finns ett otroligt utbud av matförsäljare uppradade längs Ropewalk, med allt från New York-inspirerade sandwichar, till gincocktails och donuts. Marknaden är öppen lördagar från 10 till 17 och söndagar från 11 till 16.

Besök Maltby Street Market

Camden Market London

Camden Market London
Foto: Jim Linwood, CC BY 2.0

Camden Market är en av Londons största sevärdheter. Det är en gigantisk marknad som egentligen består av 6 olika marknader.

I Camden Lock som ligger i mitten finns över 100 butiker och bodar. Här hittar du ett stort sortiment märkeskläder och accessoarer, möbler och konst som du inte hittar någon annanstans.

Den största marknaden heter Stables Market. Här finns bland annat möbler och tyger. Camden Canal Market och Buck Street Market håller till utomhus och säljer tyger av olika slag. Slutligen har vi inomhusmarknaden Electric Ballroom och gatumarknaden Inverness Street. Givetvis finns det även flera workshops, restauranger, kaféer och barer på Camden Market i London.

Besök Camden Market

Old Spitalfields Market

Old Spitalfields Market
Foto: David Iliff, CC BY-SA 3.0

Denna trendiga inomhusmarknad i östra London säljer allt från kläder till mat och accessoarer. Old Spitalfields Market är späckad med de senaste trenderna inom mode, från designmärken till oberoende butiker och yngre talanger. Om du är modeintresserad är detta ställe ett måste för din shopping! I närheten hittar du även specialbutiker, gatumat och restauranger. Torsdag är antikdag, fredag är bäst för kläder och konst. Vinylskivor hittar du den 1:a och 3:e fredagen varje månad. På helgerna finns det lite av varje.

Besök Old Spitalfields Market

Greenwich Market London

Greenwich Market London
Foto: Oast House Archive, CC BY-SA 2.0

Köp vackra hantverk och produkter från småskalig produktion på Greenwich Market i London. På denna marknad är det mest rörelse och liv på helgerna, med upp emot 150 bodar som lockar med smycken, tavlor, kläder, accessoarer och unika presenter. Det finns också en servering och lokala butiker som säljer ännu mer godsaker. Greenwich Market ligger på nollmeridianen och hela området är med på UNESCO:s världsarvslista.

Besök Greenwich Market

Broadway Market

Broadway Market
Foto: Karen Bryan, CC BY-ND 2.0

På Broadway Market i Hackney London får du lätt kontakt med de lokala bönder, konstnärer och hantverkare som visar sina upp sina varor där. Här kan du köpa läckra råvaror och välsmakande gatumat. Här finns även unika och ovanliga kläder och presenter, såväl som möbler, belysning och annat smått och gott. Gör gärna ett besök på närliggande Netil Market också, en lite mindre loppis med inriktning på konst och mat.

Besök Broadway Market

Covent Garden Market

Covent Garden Market
Foto: David Iliff. License: CC BY-SA 3.0

Lyssna till gatusångare medan du vandrar runt bland bodarna och butikerna på Covent Garden Market. Belägen i och kring den ikoniska marknadsbyggnaden med sina torg är denna marknad i centrala London ett arkitektoniskt mästerverk. Förutom specialbutiker, restauranger och kaféer på the Apple Market hittar du härliga hantverk, antikviteter och smycken här. Det finns även en utemarknad där bönderna erbjuder närodlad frukt och grönsaker med mera.

Besök Covent Garden Market

Southbank Centre Market

Southbank Centre Market
Foto: Jon Chan, CC BY 2.0

På denna matmarknad i London kan du välja bland ett stort utbud av mat från hela världen. Här finns även kaffe, te, öl och vin. Southbank Centre Market håller till på Southbank Centre Square bakom Royal Festival Hall. Den är öppen på fredagar, lördagar, söndagar och helgdagar. Många av matförsäljarna är speciellt utvalda för sin goda och ekologiskt hållbara mat och dryck.

Besök Southbank Centre Market

Columbia Road Flowers

Columbia Road Flowers
Foto: Jerome Yewdalll, CC BY 2.0

Ifall det är blommor du letar efter i London är det till Columbia Road Flowers du ska gå. Denna blomstermarknad har öppet från 8:00 till kring 15-snåret på söndagar. Vissa av butikerna har även öppet vardagar, men vill du uppleva den riktiga marknaden är det alltså söndag som gäller. Vänta bara inte till strax innan stängningstid för då missar du garanterat de bästa blommorna.

Besök Columbia Road Flowers

 

Lämna en kommentar

Share via
Copy link