Vinterresor – Var ska man semestra i vinter?

När vintern känns som mörkast och kallast är det härligt att drömma sig bort, eller hur? Bara tanken på en varm, solig och kritvit badstrand med palmer värmer skönt inombords. Vet du vad – det går faktiskt att resa iväg en vecka eller två och det behöver inte ens vara särskilt dyrt. Vi på TioHotell har satt ihop våra bästa tips på bra vinterresor att spana in i år.

Det blir mycket mycket bad och värme, men inte enbart. Låt oss nu titta närmare på vart vi svenskar älskar att åka på vintersemester!

Miami, USA

Miami Beach - strand. Många vinterresor går hit och det finns direktflyg från Sverige.

Med direktflyg från Stockholm och skönt väder året om har Miami blivit en favorit för semester under vinterhalvåret. En trevlig kombination av strand och stad med massor med restauranger, shopping och nattliv tilltalar många. Varför inte passa på att hyra en bil och åka till Disney World i Orlando också?

Bangkok, Thailand

Mat på gatan i Bangkok

Vi återfinner ofta Bangkok i toppen bland alla vinterresor. Många som flyger hit åker vidare för att upptäcka Thailand på egen hand. Men denna livliga huvudstad förtjänar att vara en vinterdestination i sig. Upptäck exotisk mat (inklusive insekter), åk båt på Phraya-floden, utforska nattlivet och besök de många sevärdheterna, inklusive mäktiga buddhistiska tempel, kungliga palatset och mycket mer.

Phuket, Thailand

Strand med palm på ön Phuket i Thailand.

Många svenskar åker till Phuket på vintern. Här finns det mängder med vackra sandstränder och nattliv men även lugn och ro för den som önskar. Detta är ett vinterresemål som är populärt bland såväl barnfamiljer som backpackers och pensionärer.

Ett förslag: Jämför semester och resor hos olika arrangörer och välj inte första bästa alternativ för din vinterresa. Titta på vilka betyg och omdömen andra användare redan gett dem. ReviewsBird har många användarrecensioner.

Sydney, Australien

Hamnen och operahuset i Sidney, Australien.

Sydney är en mäktig storstad som blivit ett alltmer populärt resmål på vintern från Sverige, trots att det ligger för långt bort för att det ska gå några direktflyg dit. Men den långa resan är värt det. En härlig atmosfär, mäktig arkitektur (inte minst det berömda operahuset), fantastisk brunch och en skön kombination av stad och strand är några av anledningarna att ta sig hit.

Krabi, Thailand

Små båtar på strand i Krabi, Thailand. En populär plats att resa till på vintern.

Provinsen Krabi i Thailand är ett av de mest uppskattade resmålen för vinterresor. Området är berömt för sina vackra landskap och härliga stränder med berömda öar så som Koh Lanta, Phi Phi och Koh Jum. Prova på scuba diving, rid på en elefant eller klättra i berg. Eller bara koppla av på en strand som sagt.

London, Storbritannien

Buss och byggnader på gata i centrala London, Storbritannien.

Hur i hela världen kan London finnas med på en lista med vinterresor? Vädret är mildare än i Sverige men knappast bra. Ändå är just vädret det minst viktiga av allt när man väljer att besöka Storbritanniens underbara huvudstad. Denna metropol har i princip allt man kan önska sig när det gäller kultur, nöje, marknader, mat och dryck. Att upptäcka London med sin mångfald kan nästan vara som att göra en liten jordenruntresa – fast betydligt billigare förstås.

Sri Lanka

Tåg som går genom djungel på Sri Lanka.

Ön Sri Lanka, strax söder om Indien är en exotisk och omtyckt vinterdestination. Skönt väder och långa stränder bidrar självklart. Men det finns mer att se och utforska – teplantager, vandringsleder, den berömda Lejonklippan och möten med elefanter, valskådning. Och mycket mer.

Nya Zeeland

Tom strand i solnedgång på Nya Zeeland.

Med sin plats på andra sidan jorden får du exakt motsatt årstid jämfört med i Sverige. På vintern är det alltså sommar där. Detta land är otroligt naturskönt. Perfekt för naturupplevelser eller för att upptäcka med bil. Trevliga människor, smarrig mat och goda viner är andra anledningar att resa till Nya Zeeland i vinter.

Kanarieöarna

Solnedgång över Kanarieöarna.

Den ständiga favoriten. Med ett behagligt klimat året om och på ett avstånd från Sverige som knappast är avskräckande tillhör Kanarieöarna våra bästa platser för vintersemester. Varje ö har sin egen ”själ”. Gran Canaria, Teneriffa, Fuerteventura och Lanzarote är de mest besökta, men kolla även gärna in La Gomera, El Hierro och La Palma. Alla är värda att besöka!

Kap Verde

Fiskare i båt utanför en strand på en av Kap Verde-öarna. Ett nyupptäckt resmål för vintersemester.

Cirka 150 mil sydväst om Kanarieöarna, utanför Afrikas kust ligger Kap Verde. Dessa tio öar är ett relativt nytt resmål för svenskar men det har snabbt blivit en favorit. Inte undra på. Perfekt väder på vintern och otroligt mycket natur att upptäcka på de olika öarna, vandring, kultur och inte allt för många turister. Och att det är annorlunda. Det är några (av många fler) anledningar att besöka Kap Verde. Här är en inspirerande artikel med bilder om du är nyfiken.

Cancun, Mexiko

Strand och turkost hav vid Cancun, Mexiko. Bad och värme i massor!

Semesterorten Cancun på Yucatanhalvön i Mexiko är en populär destination från december till och med april. Här hittar du kritvita stränder, kristallklart vatten och massvis med god mat (mexikansk givetvis – får det vara lite tacos?) och nattliv.

Hurghada, Egypten

Kite surfing i Hurghada, Egypten. Sol hela året gör detta till en perfekt plats för en vinterresa.

Hurghada i Egypten har blivit till en tillflyktsort för frusna nordbor under vintern. Kliv ner i det varma Röda havet – eller ännu bättre – prova på att dyka och upptäck korallrev och mängder med vackra fiskar. I princip 365 dagar med solsken om året kan vara anledning nog att besöka detta vinterresemål.

Madeira, Portugal

Liten by vid havet på Madeira, Portugal.

Madeira kan klassas som en av världens mest sevärda öar skulle vi vilja påstå. Det råkar också vara en plats med ett skönt vinterklimat. Med lite mer regn än på Kanarieöarna och mild snarare än varm temperatur är det kanske inte det främsta valet för badsemester på vintern (men det går att bada). Utsökt och prisvärd mat, fantastiska vyer och inte allt för många turister är däremot goda skäl att besöka Madeira under vinterhalvåret. De olika julmarknaderna i december är också sevärda – inte omöjligt att du kan julhandla i t-shirt faktiskt.

Dubai, Förenade Arabemiraten

Jeepsafari i öknen utanför Dubai, Förenade Arabemiraten.

Slutligen har vi Dubai i Förenade Arabemiraten. Det som en gång i tiden var en liten fiskeby har de senaste decennierna vuxit till att bli en futuristisk stad mellan öknens sanddynor och det turkosa och varma vattnet i den Persiska viken. Passande nog anses november till och med februari vara den bästa tiden att besöka Dubai. Rid på kameler, åk jeep på sanddynorna, ät god mat från värdens alla hörn, bada eller gå på museum – Dubai passar som vinterresa nästan oavsett intresse.

Låt oss sammanfatta – Här är de populäraste destinationerna för vinterresor:

 1. Miami, USA
 2. Bangkok, Thailand
 3. Phuket, Thailand
 4. Sydney, Australien
 5. Krabi, Thailand
 6. London, Storbritannien
 7. Sri Lanka
 8. Nya Zeeland
 9. Kanarieöarna
 10. Kap Verde
 11. Cancun, Mexiko
 12. Hurghada, Egypten
 13. Madeira, Portugal
 14. Dubai, Förenade Arabemiraten

Lämna en kommentar

Share via
Copy link