Fem saker att göra i New York

”New York, New York” sjöng först Liza Minelli och senare Frank Sinatra, om en ”stad som aldrig sover”. Ja, det finns verkligen mycket att se och göra i New York och vi skulle förmodligen kunna räkna upp hundratals aktiviteter. Du landar i New York. Var ska du börja egentligen? Vi har sammanställt en snabbguide med fem saker att göra i New York! Det är en bra utgångspunkt när du besöker denna fantastiska stad eller om du bara har ett par dagar att tillbringa här.

[inlägget innehåller annonslänk från Supersavertravel]

Letar du hotell i New York?

Om du letar efter ett lyxigt men relativt billigt hotell i New York kan vi tipsa om det stilfulla Artezen Hotel på Manhattan. Ett annat populärt val är CitizenM, som även finns med på vår lista med världens minsta hotellrum.

Frihetsgudinnan och Ellis Island

Frankrike donerade denna 93 meter höga staty som invigdes 1886. Den ritades av skulptören Auguste Bartholdi och byggdes av ingenjör och arkitekt Gustave Eiffel. Färjan till Liberty Island avgår från Nedre Manhattan och New Jersey. Det finns tre typer av biljetter till ön: allmänt inträde, piedestal-inträde (som inkluderar tillgång till observationsplattformen) och inträde till kronan. Det är den sistnämnda biljetten du ska välja om vill klättra upp till toppen av statyn. Rådet här är att reservera biljetterna i tid eftersom de ibland säljs ut månader i förväg. Efter Frihetsgudinnan fortsätter du till Ellis Island, som var den plats där invandrarna till USA anlände på 1800-talet.

Panoramautsikt från Empire State Building

Denna majestätiska byggnad var den högsta byggnaden i världen i 39 år tills World Trade Center byggdes 1970. Arkitekturälskare roas av takmålningarna i Art Deco-stil. Ta hissen till 80:e våningen där det finns en intressant utställning om hur denna skyskrapa byggdes. Fortsätt sedan upp till 86:e våningen och njut av 360-graders panoramautsikt över Manhattan. Tips: Det finns VIP-biljetter om du vill skippa köerna!

Flyg till New York

Det råder knappast någon brist på flygförbindelser till New York. Särskilt dyrt är det inte heller att flyga dit, trots att det ligger ganska långt bort. Man kan ibland hitta biljetter för cirka 3000 kronor tur/retur per person från Stockholm. Vanligtvis klarar man sig i varje fall under 4000 kronor. SAS, United Airlines och Norwegian flyger direkt mellan Stockholm och New York.

Sök flyg till New York

Prova spännande mat från hela världen!

Om du åker till New York, kommer du faktiskt inte till en stad. New York är ett mikrokosmos av kulturer och varje kultur har sin mycket speciella mat. Bestäm bara vilken typ av mat du vill prova på: Karibisk, italiensk, indisk, rysk, australiensk och så vidare. Promenera sedan helt enkelt ner till den del av staden där dessa små communities bor och samlas. På dessa platser hittar du lätt massor av fantastiska restauranger som lokalbefolkningen besöker. Hundra gånger bättre än turistrestaurangerna.

New York-stämning
New York-stämning

Se New York på 15 minuter

Vill du hinna se de viktigaste attraktionerna i New York men har ett riktigt tight schema? Ta då en helikoptertur! Du kommer att flyga runt Ellis Island, Chrysler Building, Frihetsgudinnan, Empire State Building och mycket mer på bara 15 minuter. Bäst av allt: piloten är din privata guide! Om du har mer tid finns det också en-dags guidade sightseeingturer som inkluderar både buss och en lyxbåt, dock ingen helikopter.

September 11 Memorial Museum

Detta välkurerade museum är byggt på Ground Zero och återberättar de många skrämmande människoödena från 11:e September-attackerna. Det finns en gratis ljudguide för iPhone och Android så att du kan få en mer fullbordad upplevelse. Inte direkt den trevligaste saken att göra i New York, men verkligen viktigt och lärorikt.

Tänk på detta inför resan

  • Svenskar behöver inget visum för att resa till New York eller USA. Däremot måste du göra en så kallad ESTA-ansökan innan avresa. Det kostar 14 dollar per person. Vi rekommenderar att du gör den så snart du bestämt dig för att resa. Ofta blir ansökan snabbt godkänd men det är dumt att vänta till sista stund.
  • Som svensk får du stanna i högst 90 dagar utan visum i USA. Det spelar ingen roll om du reser som turist eller för affärer.
  • Du behöver ett giltigt pass, en tur-och-returbiljett och tillräckligt med pengar för att klara ditt uppehälle i USA.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link