Vad kan man göra i Venedig?

Du kan förmodligen föreställa dig Venedig och dess atmosfär, även om du aldrig har varit där: de pittoreska kanalerna som kantas av den venetianska arkitekturen. Mängder med små smala gondoler glider fram genom kanalerna. Venedig har 118 öar och mer än 400 broar. Det är en helt unik stad. Men vad ska man göra i Venedig? TioHotell listar några tips på vad man kan göra där.

Hotell i Venedig

Var ska man bo i Venedig? Det finns mängder med valmöjligheter. Om du vill komma billigt undan väljer du ett hotell strax utanför Venedig, i staden Mestre. Med tåget över bron kommer du snabbt ut till öarna.

Om du vill bo inne i själva Venedig rekommenderar vi Hotel Nani Mocenigo Palace eller Corte Di Gabriela.

Gondoltur

Kitsch eller klyscha? Kanske – men definitivt värt det. Venedig är känt för sina kanaler. Du har inte riktigt upplevt Venedig förrän du har sett det från vattnet. Förutom att sakta glida längs de smalaste och mest romantiska kanalerna, kan du också uppleva Canal Grande. Det är en av Venedigs främsta sevärdheter och dess huvudsakliga vattenväg. Vissa gondolturer erbjuder en serenad för att göra intrycket komplett. Välj bland gruppturer och dyrare privata åkturer. Se vår favorit bland gondolturerna – kombinerat med vandringstur.

Visste du att…

En gondol är 11 meter lång och väger 600 kilo. Det är en båt som tillverkas av skickliga hantverkare. Den är lätt att manövrera trots sin storlek och vikt.

Gondol i Venedig
Gondol i Venedig

Stadsvandringar till de största sevärdheterna

Medan gondolturer kanske tilltalar din romantiska sida, ger stadsvandringsturer mer av en intellektuell stimulans. På en rundvandring får du se Venedigs mest kända sevärdheter. Dessa inkluderar Markuskyrkan precis vid det stora torget som också delar dess namn: Piazza San Marco eller Markusplatsen. Strax intill ligger Palazzo Ducale (Dogepalatset) som är ett mästerverk av gotisk arkitektur. Lite norrut ligger Rialtobron från 1588, den äldsta bron över Canal Grande.

Det finns mängder med andra sevärdheter i Venedig. Här är ett urval:

  • Musica a Palazzo: Operahuset från 1400-talet. Har mycket vackra rum och takmålningar.
  • Rialtomarknaden: En av världens äldsta marknader. Det sägs att den öppnade redan 1097!
  • Campo di Santa Margherita: Ett torg som är perfekt för kvällsdrinken. Uppskattas av stadens unga.
  • Santa Maria Gloriosa dei Frari: Vacker kyrka från 1400-talet. Stilen är klassisk venetiansk gotisk.
Dogepalatset
Dogepalatset

Motorbåt på den venetianska lagunen

Öarna Torcello, Burano och Murano är bland de vackraste öarna i den venetianska lagunen – var och en med sitt eget arv. De nås lätt med motorbåt. Torcello är platsen för den första bosättningen i Venedig. Burano är känd för sina broderihantverk, fisk-och skaldjursrestauranger och färgglada hem. Murano har varit välkänd sedan 1100-talet för sin glastillverkning och du kan fortfarande se hur glasblåsarna arbetar här! Dessutom kan du besöka ön Lido för att bada. Du kan även prova kryssning i lagunen med magisk middag ombord!

Visste du att…

Venedig sjunker med 2 millimeter varje år. Om vintern ställer högvattnet till det extra mycket. Då förstärks det ibland av två vindar – Bora och Sirocco. Resultatet blir att till exempel Piazza San Marco lätt hamnar under vatten.

Konst och arkitektur, utöver det vanliga turiststråket

Det finns turer som erbjuder insyn i mindre kända gator och byggnader i Venedig. Staden är fylld med historiska kuriosa. Vissa turer tar dig till arkitektoniska underverk som ger insikt i de olika stilarnas nyanserna, främst venetianska gotiska och renässansstilar. Det finns också konstinriktade turer, som den till Peggy Guggenheim Collection museum till exempel.

Flyg till Venedig

Det går direktflyg från Sverige till Venedig. Norwegian flyger tre gånger i veckan mellan Arlanda och Venice Marco Polo.

Venedig

Lämna en kommentar

Share via
Copy link