6 anledningar att gå på julbord

Härliga juletid! När julen nalkas är det mycket som ska förberedas. Klapparna ska köpas, granen pyntas och julmaten lagas. Då kan det vara riktigt skönt att boka julbord och bara koppla av en kväll i trevligt sällskap innan det bli dags för släkten att samlas hemma.

Det kanske inte behövs mer motivation än så, men här är i varje fall sex bra anledningar att njuta av julmat på annan plats – kanske rent av göra en liten minisemester av det hela och övernatta på herrgård?

1. Maten

Julbord är kända för sin varierade och utsökta mat i svensk tradition. Här hittar du klassiska julrätter som inlagd sill, prinskorv, strömming, lax, sylta av olika slag, julpytt, ägghalvor med mera. Och självklart även julskinka! Glögg, julmust, mumma, svagdricka och julöl hör till favoriterna bland dryckerna liksom snaps i olika sorter.

Egentligen behövs inte mycket mer anledning än så för att bestämma sig för att gå på julbord!

2. Gemenskapen

Att besöka ett julbord är en bra möjlighet att umgås med familj och vänner och skapa minnen tillsammans. Det ironiska med julfirandet är att det lätt blir mycket stress för att fixa allt. Genom att gå på julbord kan alla i familjen njuta tillsammans. Minst lika populärt är det som en social grej på arbetsplatsen.

3. Julstämningen

Har du inte kommit i julstämning än? Stan är pyntad och julsånger spelas på radio. Men du kanske jobbar och känner inte riktigt att julen är här än. Då är det prefekt att boka julbord på en trevlig plats. Det hjälper dig garanterat att komma in i julstämning på direkten!

4. Traditionen

Att besöka ett julbord är en viktig del av den svenska jultraditionen och kan ge en känsla av gemenskap och kultur – att vara del av ett större sammanhang. Eller hur? Nu för tiden finns det många variationer på julbordet, men håll med om att detta är en av våra viktigaste kulturbärare!

5. Överraskningar

Även om julbord som regel är mycket traditionella finns det ofta många olika saker att prova. Kreativa kockar som beger sig ut på uppdrag för att skapa nya och spännande inslag i något så traditionellt som julbord gör i varje fall oss inspirerade. Det kan också vara variationer av klassiker. Vad sägs om julskinka av vildsvin? Eller prinskorv med inslag av läckert älgkött?

6. Avkoppling

Slutligen har vi en av de viktigaste punkterna: avslappning. Att besöka ett julbord är en bra möjlighet att koppla av och njuta av en trevlig kväll utan att behöva laga mat själv. Detta ska inte underskattas. Julen blir trots allt en stressig period för många av oss. Ta hand om dig och se till att koppla av en stund också!

Tips – 13 julbord att besöka:

 1. Gränsö Slott, Västervik
 2. Aspenäs Herrgård, Lerum
 3. Toftaholm Herrgård, Vittaryd
 4. Operakällaren, Stockholm
 5. Tyrol på Gröna Lund, Stockholm
 6. Hooks Herrgård, Hok
 7. Öijared Resort, Floda
 8. Halltorps Gästgiveri, Borgholm
 9. Östergårds Mat, Fest & Möten, Danderyd
 10. Dömle Herrgård Spa & Relax, Deje
 11. Långbro Värdshus, Älvsjö
 12. Svarta Örnshuset, Halmstad
 13. Salt & Sill, Klädesholmen

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link