19 saker att göra i Gävle

Vad finns att göra i Gävle? En hel del faktiskt. I denna artikel listar vi 15 aktiviteter och sevärdheter som vi tycker är värda att utforska om du är på besök i Gävle (eller för den delen – om du bor här också).

Staden ligger endast 175 km från Stockholm. Är du i huvudstaden och fått nog med saker att göra i Stockholm behöver du bara åka tåg norrut i 80 minuter för att uppleva Norrlands sydligaste stad – Gävle.

Tips – Här hittar du över 25 spännande organiserade upplevelser i Gävle som du kan boka

1. Sveriges Fängelsemuseum

Sveriges Fängelsemuseum i Gävle ger besökare en inblick i landets fängelsesystem och dess utveckling genom historien. Du får upptäcka rättssystemets förändringar och fångvårdens utveckling genom fascinerande utställningar och historiska artefakter. Museet ligger givetvis i Gävles gamla fängelse. Spännande!

Hemsida

2. Boulognerskogen

Boulognerskogen planerades i mitten av 1800-talet och är sedan länge en fridfull oas mitt i Gävle. Med sin frodiga grönska, vackra vattendrag och sina välskötta stigar är skogen en perfekt plats för avkoppling och rekreation. Som besökare kan du njuta av en picknick, slappa på ett fik, spela minigolf, ta en lugn promenad eller bara mata de lustiga änderna.

Läs mer om Boulognerskogen

3. Järnvägsmuseet

Järnvägsmuseet är en dröm för tågentusiaster. Här kan du utforska historiska tåg, lok och vagnar. Museet berättar historien om Sveriges järnvägar och dess betydelse för samhällsutvecklingen genom tiderna. Järnvägsmuseet är ett av en handfull viktiga statliga transporthistoriska museer.

Läs mer och köp biljetter på museets hemsida

4. Bönan

Bönan är en pittoresk bebyggelse med ett gammalt fiskeläge en kort bussresa från Gävle. Här hittar du Bönans fyrplats, härlig rökt fisk (bönaböckling) och en lotsstation. Ta en fika på Böna Café eller någon av restaurangerna. Fortsätter du en bit till längs med Utvalnäsvägen hittar du mysiga Skärgårdskrogen.

Skärgårdslunch på restaurang strax utanför Bönan i Gävle
Härlig skärgårdslunch på Skärgårdskrogen i Utvalnäs, strax utanför Bönan vid Gävle.

5. Gävlebocken

Gävlebocken är en ikonisk symbol för staden och en årlig jultradition. Den enorma halmbocken byggs varje december och lockar besökare från när och fjärran. Bocken i Gävle är kanske rent av en av världens mest berömda juldekorationer. Sin kändisstatus har den nog delvis fått ”tack vare” det är mer regel än undantag att den bränns upp av sabotörer. Här ser du hela historiken.

6. Furuvik

Missa inte Furuvik – en populär nöjespark och djurpark strax utanför Gävle. Här finns något för både barn och vuxna med bland annat 30 djurarter från hela världen, nöjespark och liveevent.

Läs mer och köp biljetter

7. Gamla Gefle

Gamla Gefle är den äldre delen av Gävle med bevarade historiska byggnader och charmiga gator. Ta en promenad längs kullerstensgatorna som delvis har mönster kvar sedan medeltiden. I de 1700-talshus som finns här bor flera av stadens konstnärer.

8. Prova på trav

Gävletravet erbjuder spännande travsport. Här finns faktiskt också möjlighet för dig som besökare att prova på att åka med en sulky bakom en travhäst. En adrenalinfylld upplevelse som sker under kontrollerade former med erfarna instruktörer.

9. Länsmuseet Gävleborg

Länsmuseet Gävleborg är platsen du ska besöka om du vill lära dig mer om Gävles historia, från forntid till nutid. Konstsamlingen som finns här är från 1600-talet fram till idag. I museets samlingar finns också runt två miljoner fotografier från hela länet. En riktig skattkammare!

Till museet

10. Gävle Konserthus

Gävle Konserthus är en kulturell högborg med konserter, föreställningar och evenemang. Här kan du njuta av allt ifrån talkshower till symfoniorkestrar. Husets runda form har gjort att det bland lokalbefolkningen ibland kallas för ”Konservhuset”. Vackert är det, smeknamnet till trots, där det ligger i Boulognerskogen.

Här ser du aktuella konserter

11. Båttur till Limön

Ta skärgårdsbåten till Limön och upplev Gävle skärgårds natursköna miljö. Limön erbjuder lugn och avkoppling och möjligheter till enkel vandring och fågelskådning. Ta en kopp kaffe, övernatta om du vill och bada.

Här hittar du tidtabellen

12. Prova flyboard

I Gävle kan du provflyga flyboard. Du kan flyga upp till 9 meter över vattnet på en bräda. Först får du du en bra genomgång. Sedan får du flyga i cirka 30 minuter. Lite vingligt i början men man lär sig rätt så snabbt!

Här kan du boka

13. Dome Adrenaline Zone

Dome Adrenaline Zone är Sveriges största extremsport-arena med 6000 kvadratmeter med skoj. Det är en inomhusarena med bland annat spännande aktiviteter som klättring, parkour, trampolin, kickbike, cykel, snowboard, skidor, skateboard, freerunning och mycket mer. Ett perfekt ställe för dig som söker äventyr och adrenalinpumpande upplevelser i Gävle.

Läs mer på deras hemsida

14. Gävle Konstcentrum

Gävle Konstcentrum är en plattform för samtida konstuttryck. Här kan du se runt fem skiftande konstutställningar per år. Det finns också en omfattande konstnärlig programverksamhet. En mycket intressant plats där du får möjlighet att genom konsten reflektera kring den tid vi lever i.

Se aktuella utställningar

15. Gå på matpromenad

Ett par gånger per sommar äger ett trevligt evenemang rum i Gävle (och på andra håll i Sverige). Matmilen. Njut av fantastiskt god mat på fem olika restauranger. Du går själv mellan dem i egen takt. Köp till vilken dryck du vill.

Här kan du boka

16. Spela golf

Gävle har två fina 18-hålsbanor för dig som gillar att spela golf, endast 5 minuter från centrum. Har du grönt kort och är medlem i en golfklubb kan du boka starttid hos Gävle Golfklubb. Vill du ha en heldag på banan, få en 50-minuters golflektion (passar både nybörjare och proffs) och lunch finns ett prisvärt paket att boka. Grönt kort krävs. Saknar du det kanske minigolf kan vara ett alternativ (finns flera bra banor i staden).

17. Mackmyra Whiskyby

I Mackmyra Whiskyby kan du uppleva svensk whisky på nära håll. Här tillverkas denna omtyckta single malt whisky. Vi kan varmt tipsa om att boka heldagsturen. Då får du se hur whiskyn tillverkas, delta i whiskyprovning och sedan avsluta med en god trerättersmiddag. Till Mackmyras hemsida.

En liknande upplevelse i Gävle är whiskyprovning (detta är dock separat från Mackmyra).

18. Gävle Strand

Gävle Strand är en vacker strandpromenad längs Gavleån. Promenera från centrum och ut mot havet längs med kajen. Lika perfekt en solig sommardag som mitt i vintern. Vi promenerar gärna längs den norra kajen. Ibland arrangeras kulturevenemang i de spännande Gasklockorna på den södra kajen.

19. Åk ribbåt i Gävle skärgård

Åk fantastiskt snabbt ombord på en RIB-båt i Gävles vackra skärgård. Turen går i upp till 65 knop och leds av en erfaren skärgårdsentusiast. 30 minuter varar båtturen. Här kan du boka biljetter.

Här kan du boka över 25 olika upplevelser i staden – perfekt också som present.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link