Fotbollsläger för barn – Tips

Vill du att ditt barn ska åka på fotbollsläger i sommar? Eller har ni en fotbollsförning och funderar på hur ni ska arrangera ett riktigt bra träningsläger? I denna guide går vi igenom tre bra sätt och ger många tips.

Åka på fotbollsläger för barn – tre alternativ

Att åka på fotbollsläger kräver en hel del planering. Att få alla i laget att komma överens om datum är kanske det enklaste. Att hitta någonstans att åka, boka resa, boende och måltider – och någonstans att träna förstås, är vad som kräver planering i god tid.

Men det behöver faktiskt inte vara så svårt. Här jämför vi tre olika sätt.

1. Spela i en fotbollsförening med kontakter

Det enklaste sättet att få åka på fotbollsresa är att spela i en fotbollsförening som redan har upparbetade kontakter och en vana att åka med barnen på träningsläger. Speciellt om det gäller läger utomlands kan detta vara ett smidigt sätt att komma iväg på.

Vi fick höra talas om Spanska Akademin – SAFF i Helsingborg som drivs av Javier K Gomez som varit fotbollstränare i FC Barcelona och har utbildning från UEFA Pro för tränare.

Klubben anordnar ett årligt träningsläger i fotboll i Spanien, varje sommar till en ny ort. Tränande medlemmar får delta och fotbollslägret blir som en avslutning på året. Förutom träning blir det även matcher mot skickliga spanska lag – och en massa skoj förstås. Föreningen anordnar även fotbollsläger i Sverige.

Läs mer: Spanska Akademin

2. Anlita en researrangör

Det finns ett antal byråer som specialiserat sig på träningsläger i fotboll – både utomlands och i Sverige.

Att åka med en sådan är ungefär som att åka med en resebyrå. Skillnaden är att arrangören inte bara ordnar med flyg och hotell utan även med fotbollsplan och kanske även teorilokal om det behövs.

Detta alternativ ger många valmöjligheter, men är givetvis också lite dyrare eftersom det är ett bolag med anställda som ska tjäna pengar på arrangemanget också.

Olika arrangörer:

 • OLKA
 • Sports International
 • Escapetravel
 • Here We Go
 • LA Travel

3. Boka allt själv

Finns några i föreningen som är lite företagsamma och har vana att organisera saker är det inte heller en dålig idé att planera och boka själv. Det kan bli billigare än att anlita en byrå och så har ni full flexibilitet att själva bestämma exakt hur ni vill att resan ska bli.

Att boka hotell och flyg är inte svårt. Det som kräver en del planering är att hitta någonstans att spela – en bra fotbollsplan, gärna i närheten av där ni ska bo.

Om föreningen har en kontakt med en annan förening i Sverige eller Europa kan det kanske gå att få till ett utbyte där ni spelar hos varandra under en vecka en sommar. Har ni inte en sådan kontakt kan det vara ett kul och lärorikt projekt att sätta igång!

Ett annat alternativ är att boka in laget på ett av många sporthotell i Sverige eller utlandet. Många av dem erbjuder träningsläger utomhus och inomhus, med eller utan helpension.

Här är några exempel:

 • Ätrans Turist & Fritid (nära Ullared)
 • Bosöns hotell på Lidingö
 • Tyringe Kurhotell
 • Degeberga Stugby
 • Bromölla Fritidscenter (allt utom logi)
 • Hotell Lassalyckan (Ulricehamn)
 • Utomlands finns t.ex. hotellförmedlaren Sports Hotels med paket i Spanien, Portugal och Kanarieöarna

Tips: Att resa med barn är inte så komplicerat som man kan tro, men det behövs ändå ett visst ”mindset”. De flesta barn som åker på fotbollsläger är i en ålder då de  roar sig bra själva och du kan fokusera på själva resan. Är det lite yngre barn är det extra viktigt med kommunikation så att de känner sig trygga. Tänk också på att vara uppmärksam på att vissa barn kan behöva mer stöd under resan än andra, speciellt om de inte varit borta från hemmet och familjen så länge förut.

Vad gör man på ett fotbollsläger?

Spelar fotboll så klart! Men självklart finns det utrymme för mycket annat än själva träningen. Ett roligt inslag kan vara att möta något av lagen på orten där ni bor.

Det blir också gott om tid att umgås med lagkamraterna och för att se sig omkring. Är ni på träningsläger utomlands vill ni förstås också upptäcka platsen, kanske besöka den lokala fotbollsklubben och gå på match. Är ni på läger i Barcelona till exempel så får ni inte missa en guidad tur på Camp Nou.

Vad kostar ett fotbollsläger?

Slutligen den stora frågan – vad kostar ett fotbollsläger? Det behöver faktiskt inte vara så dyrt som man kan tro.

Spanska Akademin som vi nämnde brukar till exempel ta runt 4500 kronor per person för flyg tur och retur, boende på hostel i fem nätter, transport samt frukost, lunch och middag i fem dagar. Det är en summa som är överkomlig för de flesta. Varför inte göra en grej av det hela och tillsammans samla ihop pengar till lagkassan?

Åker ni med en resebyrå kan priset variera mycket och beror givetvis på vart ni ska åka och hur länge ni vill vara borta. Det går till exempel att hitta boende med helpension och tillgång till fotbollsplan i Barcelona för 2500 – 3000 kronor per person för fyra nätter. Då tillkommer dock flyg och transfer.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link