Räcker din hemförsäkring på resan?

Har du en hemförsäkring har du också med stor sannolikhet en reseförsäkring. Frågan är – räcker den?

Här är några tankar från oss på TioHotell.se om hur du kan tänka kring hemförsäkring och reseförsäkringar.

Kontrollera vad hemförsäkringen täcker

Det är ändå viktigt att kontrollera vilka specifika försäkringsvillkor som gäller för att avgöra om det är tillräckligt för dina behov av reseförsäkring.

Vanligtvis täcker en hemförsäkring:

 • Vårdkostnader eller hemtransport vid svår skada eller olycksfall
 • Katastrofskydd och hjälp att bli evakuerad
 • Rättsskydd
 • Överfallsskydd
 • Ersättning om flyget eller annat transportmedel blir försenat
 • Ersättning för stulen egendom
 • Hemresa om någon därhemma blir alvarligt sjuk eller skadad

Ofta räcker en hemförsäkring i 45 dagar – men inte alltid

Ska du bara vara borta i maximalt 45 brukar det räcka gott med en bra hemförsäkring.

Har du dessutom bokat resan med kreditkort får du en så kallad kompletterande reseförsäkring. Det brukar innebära att du kan få lite mer i ersättning till exempel vid olycksfall eller förseningar. Den kan också innehålla självriskeliminering och annat smått och gott.

Men kreditkortets reseförsäkring kräver ändå att du har en hemförsäkring för att den ska vara giltig och bör kanske mest ses som ”grädde på moset”, om vi nu kan säga så när vi pratar försäkringar.

Ska du vara borta länge?

Har du däremot tänkt vara utomlands i mer än 45 dagar så måste du kanske teckna en separat reseförsäkring. Det blir dyrare men det är ett måste för att du ska ha rätt till ersättning om något händer.

Vissa försäkringsbolag erbjuder en utökad reseförsäkring som tillägg till den ordinarie reseförsäkringen och som då räcker i flera månader. Det kan vara det mest kostnadseffektiva alternativet.

Ska du ägna dig åt extrema aktiviteter?

Ett annat exempel på när din hemförsäkring inte räcker för resa är om du ska ägna dig åt extrema aktiviteter. Har du exempelvis tänkt ägna dig åt dykning på stort djup, flygning, fallskärmshoppning, offpist-åkning, segling, kampsport, bungyjump och liknande är det inte säkert att hemförsäkringen täcker.

Kontrollera noga innan du reser och se till att skaffa dig ett komplett reseskydd!

Varför är det viktigt att vara försäkrad på resan?

 1. Sjukdom och olycksfall kan bli riktigt dyrt: Om du blir sjuk eller skadas under resan kan kostnaderna för medicinsk behandling bli mycket höga, särskilt om du behöver akutvård eller sjukhusvård. Reseförsäkringen i hemförsäkringen kan täcka dessa kostnader och ge dig trygghet och ekonomiskt skydd.
 2. Förlust eller stöld av egendom är tråkigt: Under resan kan du förlora eller få ditt bagage stulet. En reseförsäkring kan hjälpa till att täcka kostnaderna för att ersätta dina förlorade eller stulna föremål, vilket minskar stressen och ekonomiska bördan av att behöva ersätta allt själv.
 3. Ersättning vid avbeställning eller försening av resan är smidigt: Ibland kan din resa avbrytas, ställas in eller försenas av olika skäl, till exempel på grund av sjukdom eller extrema väderförhållanden. En reseförsäkring kan hjälpa dig att täcka kostnaderna för att avboka eller omboka din resa, eller för att täcka extra kostnader för hotell eller transport om din resa försenas.
 4. Evakuering och hemtransport är något man kanske inte tänker på: Om du blir allvarligt sjuk eller skadas under resan, kan det bli nödvändigt att evakuera eller transportera dig tillbaka hem. En reseförsäkring kan hjälpa dig att täcka kostnaderna för sådana situationer.

En trevlig (och säker) resa önskar vi dig!

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link