Akvarium-special: Världens 9 största

Dyk ner i havets djup och se hur det känns att befinna dig öga mot öga med hajar, havsrockor och tropiska fiskar i hundratals färger! Vandra genom vattentunnlar mellan de sju haven och upptäck livet på havets botten. Det finns flera imponerande akvarier runt om i världen. Nöjer du dig inte med Kolmårdens 700 000 liters hajakvarium? Det finns akvarier som är 70 gånger större! Här är vår världens största akvarium-lista.

1. Chimelong Ocean Kingdom, Kina

Chimelong Ocean Kingdom, Kina
Foto: Ngchikit

Volym: 48,8 miljoner liter

Visste du att världens största akvarium ligger i Kina? Det heter Chimelon Ocean Kingdom och ligger Zhuhai. Vissa hävdar att det samtidigt är världens bästa akvarium. Akvariet är uppdelat i 7 olika tematiska avdelningar. Varje avdelning motsvarar en del av världens hav. Här hittar du bland annat några av världens största valhajar! Detta akvarium har även rekordet för världens största vattentank och det största akvariefönstret, med mera.

Besök Chimelong Ocean Kingdom

2. S.E.A Aquarium, Singapore

S.E.A Aquarium, Singapore
Foto: ProjectManhattan

Volym: 45 miljoner liter

Arter: 800

Marine Life Park i Singapore är nästan världens största akvarium. Det hamnar på en ärofylld andraplats. Fördelen med detta akvarium är att det är mer lättillgängligt än världens största akvarium. Det ligger i södra Singapore ute på ön Sentosa och har hela 45 miljoner liter vatten. Mer än 100 000 djur av 800 olika arter samsas i detta akvarium. Här hittar du bland annat världens största samling av enorma mantor (en slags rocka). Totalt 49 habitat finns i denna anläggning. Mitt i akvariet ligger en imponerande vattentank med över 18 miljoner liter vatten. Här bor inte mindre än 50 000 olika djur.

Besök S.E.A Aquarium

3. L’Oceanogràfic, Spanien

Hajar och annat spännande i Oceanogràfic i Valencia.
Hajar och annat spännande i Oceanogràfic i Valencia.

Volym: 42 miljoner liter

Arter: 500

Europas största akvarium, L’Oceanogràfic, är en fascinerande konstruktion som är del av Ciutat de les Arts i les Ciències i Valencia, Spanien. Oceanogràfic är Europas största akvarium. Här finns inte mindre än 45 000 vattenvarelser. De lever i nio undervattenstorn, som vart och ett representerar ett eget marint ekosystem. Två av tornen sammanbinds av en 35 meter lång undervattenstunnel. Här vandrar du på havets botten medan hajar, rockor och andra sjövarelser simmar omkring ovanför ditt huvud! En stor del av akvariet består av ett delfinarium med lekfulla delfiner som utför olika konster tillsammans med sina skötare.

Besök L’Oceanogràfic

4. Georgia Aquarium, USA

Georgia Aquarium, USA
Foto: Diliff

Volym: 38 miljoner liter

Arter: 700

Georgia Aquarium i Atlanta är USA:s största akvarium. Det är också det enda akvariet utanför Asien som har valhajar. Den största vattentanken är på 24 miljoner liter vatten. Bara det är mer än vad de flesta akvarierna i världen innehåller. Här finns mer än 100 000 havsvarelser som lever i fem olika klimatzoner. Akvariet finansierades till större delen genom en donation på 250 miljoner dollar från Home Depots grundare Bernie Marcus. Akvariet öppnade i november 2005.

Besök Georgia Aquarium

5. Moscow Oceanarium — Moskvarium, Ryssland

Moscow Oceanarium — Moskvarium
Foto: Dm Bsg

Volym: 25 miljoner liter

Arter: 500

Moskvas akvarium är en nykomling, men knappast en blygsam sådan. Med sina 25 miljoner liter kvalar det in som Europas näst största akvarium. Här bor över 8 000 vattenvarelser. Förutom delfiner och enorma hajar finns den ryska stören här och den stora sötvattenfisken Arapaima. Moskvas akvarium har dock fått kritik av miljöaktivister för att man även har späckhuggare. De är för stora för att kunna trivas i ett akvarium.

Besök Moskvarium

6. uShaka Marine World, Sydafrika

uShaka Marine World
Foto: Amada44

Volym: 17,5 miljoner liter

uShaka Marine World är en temapark i Durman, Sydafrika. Här ligger även Afrikas största akvarium. Hela 32 vattentankar inryms i denna anläggning. Bland havsdjuren finns det mesta från små sjöhästar till hajar och delfiner. Akvariet är byggt som ett gammalt vrak och har flera restauranger och kaféer. Den mest nämnvärda av dessa restauranger är “The Cargo Hold” som har en hel vägg i plexiglas ut mot akvariet. Ät middag och se hajarna simma förbi!

Besök uShaka Marine World

7. Nausicaá — Centre national de la mer, Frankrike

Nausicaá — Centre national de la mer
Foto: Michal Osmenda

Volym: 17 miljoner liter

Arter: 1 200

Nausicaá kallar sig för Europas största akvarium sedan det renoverades och expanderades 2018. Det är inte det största akvariet sett till den totala volymen. Däremot har det den största enskilda tanken. Tio miljoner liter ryms i en och samma tank. Detta akvarium har även Europas största tittfönster: 20 x 5 meter stort. Här finns även en undervattenstunnel på hela 18 meter som du kan vandra genom och se havets underverk från botten.

Besök Nausicaá

8. Okinawa Churaumi Aquarium, Japan

Okinawa Churaumi Aquarium
Foto: Megapixie

Volym: 10 miljoner liter

Arter: 740

Okinawa Churaumi Aquarium ligger i Ocean Expo Park i Japan. Akvariet som öppnades 2002 anses vara Japans bästa. Den största vattentanken kallas ”Kuroshio” och rymmer 7,5 miljoner liter vatten. Här bor två mantor, valhajar, djävulsrockor och en massa fiskar. Akvariet skryter även med sina tigerhajar och tjurhajar. Här finns världens näst största akvariefönster.

Besök Okinawa Churaumi Aquarium

9. Dubai Aquarium, Förenade Arabemiraten

Dubai Aquarium
Foto: Mujeebpully

Volym: 10 miljoner liter

Arter: 140

Dubai Mall, en av världens största gallerior, ligger i den berömda byggnaden Burj Dubaii. Gallerians höjdpunkt är den gigantiska akvarietanken som rymmer 10 miljoner liter vatten. Akvariet har över 33 000 levande djur, inklusive mer än 400 hajar och rockor. Guiness rekordbok utnämnde det officiellt till världens ”största akrylglasfönster”. Fönstret mäter 8,3 gånger 33 meter och är 75 centimeter tjockt, vilket slår Japans Okinawa Churaumi Aquarium. En häftig detalj är ljussättningen som ger akvariet olika stämning beroende på tiden på dygnet.

Besök Dubai Aquarium

Bonus: Shanghai Ocean Aquarium, Kina

Shanghai Ocean Aquarium
Foto: Peter Potrowl

Volym: 4,9 miljoner liter

Arter: 450

Shanghai Ocean Aquarium är ett av Asiens största akvarium. Det är betydligt mindre än de andra akvarierna på vår lista men är berömt för något annat. Shanghai Ocean Aquarium har nämligen världens längsta undervattenstunnel som är hela 155 meter lång. Detta akvarium har även flera Arapaima, som är en av de största sötvattenfiskarna i världen. Akvariet har 9 utställningszoner från hela världen. I den kinesiska zonen hittar vi flera utrotningshotade arter, bland annat från Yangtzefloden.

Besök Shanghai Ocean Aquarium

Lämna en kommentar

Share via
Copy link