Resa smart? – Så gör du

Om du går i resetankar inför sommaren bör du börja redan nu om du vill resa smart. Men vad innebär det?

Med ”smart” menas inte nödvändigtvis att alltid komma åt den billigaste resan, men det ligger något i det också. TioHotell ger dig 6 tips på hur du reser bättre.

1. Boka resan i god tid

Har du möjlighet är det alltid bra att börja söka i god tid efter resa och boende. Hotell, tåg, flyg, biluthyrningar med mera blir dyrare och svårare att reservera ju närmare resan du kommer.

Visst kan du ha tur att hitta en sista-minuten-resa jättebilligt. Det kan också fungera utmärkt, men det är kanske svårt om ni reser en hel familj och inte kan vara så flexibla.

2. Gör tvärtom mot alla andra

Ett bra tips är att resa lite ”tvärt om” jämfört med alla andra. Varför inte åka till typiska vinterorter under sommaren eller uppleva vintern vid en badstrand dit alla vill under sommarsemestern? Det är stora skillnader på hotellpriserna vid hög- och lågsäsong. Även flyg- och tågpriserna följer samma mönster. Har du möjlighet att vara flexibel kan du hitta billiga resor året runt och göra riktiga kap.

3. Planera och boka själv

Det finns flera resesajter och resebyråer som kan hjälpa dig att hitta bra paketresor med transport, hotell och mat. Men ibland kan du spara pengar genom att själv boka flyg eller annat transportmedel själv. Nu för tiden är det lätt via diverse flygbokningssajter. Sedan kan du boka boendet för sig – även det online givetvis.

4. Res med lite bagage

Just på flyg kan du spara mycket om du reser med lite bagage. Faktum är att lockpriserna som flygbolagen har ofta avser resa med endast kabinväska. Men tänk efter en stund – det kanske räcker? Du behöver färre saker med dig än vad du tror! IATA-standarden är att handbagaget får vara maximalt 56 x 45 x 25 cm och det är detta som gäller inom EU. Ofta kan man ta med sig 8 – 10 kg packning i kabinen. Varje flygbolag bestämmer hur stort handbagage du får ta med så var noga att kontrollera när du bokar!

Res smart med handbagage
Det ryms förvånansvärt mycket i ett handbagage. Nöjer du dig med det kan du spara ganska mycket pengar.

5. Flyg till en udda flygplats

Titta också på priser till flygplatser som ligger lite utanför orten du vill till. En del lågprisflygbolag väljer att flyga till sådana orter för att hålla priset nere. Ofta finns det ändå bra transporter till och från flygplatserna även om de ibland är flera mil från slutdestinationen.

6. Fundera på all inclusive-semester som alternativ

All inclusive är ett bra alternativ om du vill ha det bekvämt på resan och kunna stoppa undan plånboken. Du har full kontroll på dina utgifter eftersom allt redan är betalt. Annars är det inte ovanligt att själva resan och boendet är det billigaste och att man gör av med pengar på restaurangbesök. Det problemet slipper du med all-inclusiveboenden.

Vad ingår? Det du kan förvänta dig är att frukost, lunch och middag ingår, ofta även dryck till måltiderna. Dricka och snacks brukar också vara inkluderat om man blir sugen och även en del aktiviteter.

Visserligen varierar utbudet från hotell till hotell men detta alternativ upplevs ofta som mycket praktiskt, speciellt för familjer som bara vill koppla av i solen och ha semester på riktigt!

Tips på mer läsning

Lämna en kommentar

Share via
Copy link