Bila i Europa – Att tänka på inför bilsemestern

Visst vore det trevligt att bila i Europa? Du bestämmer själv vart du och din familj ska åka, samt vilka sevärdheter ni vill se längs vägen. Vår kontinent är full av sevärdheter. Vackra gamla städer, fascinerande kulturarv, mäktiga bergskedjor och härliga stränder. Innan det är dags att packa bilen och börja äventyret finns det några saker du bör tänka på. Då är det mindre risk att det strular till sig längs vägen.

Planera resrutt

I Europa finns det mycket att se – mycket mer än vad man hinner med. Därför är det bra att planera er bilresa i förväg. På så sätt slipper ni fatta en massa beslut längs vägen när ni ska bila genom Europa.

Ta fram en karta över Europa och kom fram till vilka resmål ni alla helst skulle vilja se. Därefter lägger ni upp en lämplig resrutt.

Tänk på att vissa vägar har vägtullar. Försök räkna ut hur många dagar du och familjen ska stanna per ställe. Ni behöver också fundera på hur ni vill bo längs rutten och förboka om det är möjligt.

Alltid skönt att veta att man har tak över huvudet när det är dags att sova.

Färja till Tyskland
Från Sverige behöver du antingen ta Öresundsbron eller en färja för att komma ut i Europa. Om du bor i mellersta eller norra Sverige kan det vara en idé att övernatta den första natten på en camping i Sverige.

Bila i Europa men kontrollera först att bilen är okej

Själva bilen är givetvis mycket viktig. Se till att alltid serva den innan det är dags att bege sig ut på äventyr. Antingen lämnar du in bilen på service eller så kontrollerar du den själv:

 • Blinkers
 • Lampor
 • Olja
 • Bromsar
 • Spolarvätska
 • Rätt tryck i bildäcken

Det kan vara en god idé att kontrollera skicket på bildäcken inför resan och eventuellt köpa nya däck. Även om du åker på sommaren är det viktigt att däcken har ett bra spårdjup för högsta säkerhet.

Reglerna för vilken utrustning som måste finnas med i bilen varierar mellan olika länder ute i Europa. Ett tips är att titta på EU:s sida om trafiksäkerhet. Där finns även en länk till appen ”Åka utomlands” som innehåller reglera för alla EU-länder.

Bila i Europa till Alperna på sommaren
Alperna är mycket vackra även på sommaren. Varför inte prova på att bo på hotell på hög höjd?

Här är några av de saker som ibland är ett måste, i andra fall är önskvärda att ha med:

Reflexvästar – I vissa länder krävs det att du bär en reflexväst om det skulle hända något med bilen på vägen. Ofta ska både förare och passagerare ha väst.

Parkeringsskiva – Utan reklam och som visar kvartar.

Första hjälpen-utrustning – Den kan kompletteras med tabletter mot värk, feber, bilsjuka, förstoppning och diarré. Plåster när det blir skavsår, våtservetter och solskyddsmedel.

Fixarlåda Med startkablar, domkraft, fälgkors, mejslar, hammare, tänger av olika slag, insexnyckel och ringnycklar. Dessutom är det bra att ha med sig arbetshandskar, kniv, trasor/hushållspapper, silvertejp, ståltråd och plastpåsar.

Reservdäck eller däcklagningsspray – Slipp ringa efter bärgningshjälp om ni får punktering

Varningstriangel – Två varningstrianglar krävs på Cypern och i Turkiet

Bogserlina Krävs i Bosnien-Hercegovina, Slovakien, Makedonien och Serbien

Alkomätare – Krav i Frankrike även om man inte får böter om man saknar en

Brandsläckare

Packa på ett säkert och smart sätt

Det är mycket viktigt att packa bilen på ett säkert och smart sätt. Dels för att utrymmet i bilen är begränsat, men också för att en felpackad bil kan vara livsfarlig.

Skaffa rutin på att inte ha lösa prylar i bilen. Dessa kan förvandlas till livsfarliga projektiler vid en kraftig inbromsning eller krock.

Några kloka råd är att om du har en kombi, se till att ha ett lastnät. Se till så att det som är tungt ligger underst och i mitten så att det blir obalans i bilen.

Den övriga lasten stuvas mot sidoväggarna i bagaget eller ända fram till ryggstödet. Tänk på att inte lägga saker som sticker ovanför ryggstödet eller på hatthyllan, eftersom detta innebär en trafikfara om du tvingas bromsa kraftigt.

Bilsemester till Venedig
Varför inte bila ner till Venedig? Bilen får du dock parkera i Mestre och sedan ta pendeltåget in till sagolika Venedig. Bilsemester.net har bra och tydlig info om att bila till Italien.

Checklista inför bilsemestern på de europeiska vägarna

Här kommer en checklista som är mycket bra att ha. Kolla att du har allt i god tid innan ni beger er ut för att utforska Europa.

 • Pass
 • Körkort
 • Registreringsbeviset på bilen (blåa delen)
 • Uppdaterad GPS
 • Information om vilka trafikregler som gäller i de länder du ska besöka
 • Betalkort – Gärna två som förvaras på olika ställen
 • Valuta i sedlar – På vissa ställen accepteras inte bank/kreditkort
 • Kod-dosan till internetbanken
 • Bokningsbekräftelser och biljetter
 • Kopior på era pass, samt andra viktiga dokument – tips – ha kopior i mailen
 • Mobiltelefon med laddare
 • Sjukförsäkringskortet – Det blåa kortet beställs hos Försäkringskassan
 • Bilförsäkring – kontrollera att den omfattar väghjälp
 • Grönt kort – krävs i vissa länder (se nedan)
 • Reseförsäkring – Kontrollera att ni har fullt skydd via hemförsäkringen och utöka eventuellt med en extra försäkring
Var krävs grönt kort?
Storbritannien, Makedonien, Montenegro, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Azerbajdzjan, Iran, Marocko, Israel, Moldavien, Tunisien, Ryssland, Vitryssland, Turkiet, Ukraina.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link