Därför behöver du också en bucketlist

Bucketlist – listan som innehåller dina resedrömmar och andra mål, saker som du bara måste göra eller kanske skulle vilja göra under ditt liv. Frågar du oss bör alla ha en egen bucket list. Gillar du att resa ska du definitivt skapa en. Här är våra tips på hur det fungerar.

Vad är en bucketlist?

En bucketlist är en lista över upplevelser, mål och drömmar som man vill uppnå under sin livstid. Fokus ligger ofta på resor, men listan behöver inte begränsas till det.

Namnet kommer från uttrycket ”kick the bucket,” som är ett idiom för att dö. En bucketlist handlar alltså om att identifiera och skriva ner de saker man vill göra innan man dör. Listan kan innehålla allt från resmål och äventyr till personliga mål och vardagliga önskningar.

Därför behöver du också en bucketlist

Att ha en bucketlist kan ge ditt liv riktning och mening. Här är några anledningar till varför vi tycker att du bör överväga att skapa en:

1. Ger motivation och fokus

En bucketlist fungerar som en påminnelse om vad du verkligen vill uppnå i livet. Genom att ha konkreta mål att sträva efter ökar din motivation och det blir lättare att fokusera på det som verkligen är viktigt för dig.

2. Hjälper dig att upptäcka dina passioner

Genom att sätta dig ner och fundera över vad du verkligen vill göra, kan du upptäcka passioner och intressen som du kanske inte varit medveten om tidigare. Det kan göra att du prioriterar om. För det är ju faktiskt så – våra dagar är räknade från dagen vi föds. Njut av livet!

3. Ökar livsglädjen

Att bocka av saker från din bucketlist ger en känsla av prestation och glädje. Varje avklarad punkt är en påminnelse om att du lever ett aktivt och meningsfullt liv. Sedan finns det givetvis inget som hindrar dig från att uppleva samma sak flera gånger om ifall du vill det.

4. Skapar minnen för livet

Upplevelser och äventyr som ingår i din bucketlist kommer att bli minnen som du kan se tillbaka på med glädje. Varför inte utforma dina fotoalbum som en del av din bucketlista där varje album motsvarar en eller några punkter i listan?

5. Inspirerar andra

Genom att dela din bucketlist med andra kan du inspirera dem att också sätta mål och sträva efter sina drömmar. Det skapar en positiv kedjereaktion som kan påverka många runt omkring dig.

Exempel på vad som kan ingå

En bucketlist kan vara så enkel, omfattande eller specifik som du vill. Här är några exempel på vad som kan ingå:

 • Resmål: Besöka Paris, klättar upp i Eiffeltornet, resa jorden runt, besöka en paradisö
 • Upplevelser: Upplev norrsken, se Formel 1 på riktigt, gå på chokladprovning, åk hundsläde
 • Äventyr: Fallskärmshoppning, dyka med hajar, klättra på ett berg
 • Personliga mål: Lära sig ett nytt språk, skriva en bok, starta ett företag
 • Vardagliga drömmar: Anlägg en trädgård, baka en perfekt tårta, åka på en roadtrip med vänner
 • Sociala engagemang: Volontärarbete, organisera en insamling

Verktyg för att göra en bucketlist

Det finns många verktyg och resurser som kan hjälpa dig att skapa och underhålla din bucketlist. Bara fantasin sätter gränser, men här är några tips:

1. Penna och papper

Det enklaste sättet att börja är med en vanlig anteckningsbok. Skriv ner dina mål och bocka av dem när du uppnår dem.

2. Digitala listor

Använd Excel eller appar som Trello eller Notion för att skapa och organisera din bucketlist digitalt. Dessa verktyg gör det enkelt att uppdatera och dela din lista.

3. Sociala medier

Dela din bucketlist på sociala medier som Facebook eller Instagram för att få dig själv att känna dig ”ansvarig” för din lista och få stöd från vänner och familj.

4. Skapa en blogg

Skapa en egen blogg där du publicerar din lista och sedan bloggar om varje sak som du ”bockat av”.

5. Låt dig inspireras

Resesajter och resebloggar (som Tiohotell.se som du läser just nu) kan vara en guldgruva för att få idéer. Vi gillar den svenskspråkiga bucketlist.nu för att hämta inspiration.

Fler tips

  • Var öppensinnad. De största sevärdheterna är inte alltid de bästa. Kanske Eiffeltornet i Paris, Colosseum i Rom eller Empire State Building i New York kan få finnas på listan, men det är sannolikt andra punkter som kommer att ge dig mer glädje.
  • Gör din lista offentlig! På så sätt ökar du chansen att dina planer verkligen blir av.
  • Men var flexibel. Vi utvecklas med tiden och du ska inte tvinga dig själv att göra aktiviteter när du är 50 som du skrev ner när du var 20. Fokusera på det som är viktigt just nu och dra dig inte från att sudda ut saker på listan som inte längre känns aktuella. Låt den vara levande!
  • Skapa variation. Det är lätt att fastna i ett mönster där man tänker att sakerna man vill göra är platser. Kanske även lägga in saker som exempelvis utvecklar din kunskap, hjälper andra, fokuserar på mat, familj eller hur du ska tjäna mer pengar (som förstås kan användas för resor)?
  • Tidsplanera vissa av aktiviteterna. Det mesta på listan behöver inte ha ett ”bäst före datum”, men för vissa aktiviteter är det klokt. Man kan förvisso hoppa fallskärm när man är 100 år men sannolikheten att det faktiskt blir av ökar om du gör det lite tidigare i livet.
  • Brainstorma! Du behöver aldrig känna att du saknar idéer. Varför inte skapa en ”kladdlista” först där du kan brainstorma allt du kommer på? Läs resebloggar, scrolla bucketlistor på instagram och kanske till och med använda AI för att brainstorma fram förslag på aktiviteter.
  • Var alltid redo. Inspirationen kommer när du minst anar det. Se till att du alltid har ett sätt att skriva ner dina idéer när en tanke på vad du vill lägga till din bucketlist dyker upp.

  Lämna en kommentar

  Share via
  Copy link