Låna pengar till resa? Reselån och andra sätt

Vi svenskar älskar att resa. Enligt en undersökning från Ticket och Sifo är det nästan 60 procent av oss som åker utomlands minst en gång om året. Men hur ska man finansiera sin resa? Bäst är givetvis om du kan spara pengar innan du åker. Men ibland behövs lite extra tillskott till reskassan. I denna artikel går vi igenom hur du gör för att låna pengar till en resa.

1. Reselån

Ett reselån eller semesterlån som det ibland också kallas är i själva verket ett slags privatlån, vilket i sin tur är samma sak som blancolån – ett lån utan säkerhet. Ska du finansiera din resa och dina sparpengar inte riktigt räcker till är detta förmodligen det enklaste sättet.

Eftersom lånet är utan säkerhet behöver du inte lämna någon pant. Det innebär också att du inte behöver motivera hur du ska använda pengarna – det bestämmer du själv. Utbetalningen brukar ske inom någon dag.

Om du jämför olika lån märker du att det går att låna mellan 5000 och 600000 kronor. Återbetalningstiden kan vara från 1 år upp till 20 år. Tips – Hitta lån med Enklare för att få en så låg ränta som möjligt på ditt reselån.

Visste du att…

Det endast är cirka tio procent av svenskarna som inte har råd att åka på semester. Källa: SCB

2. Kreditkort

Att ha med sig ett kreditkort på resan innebär att du har en extra trygghet ifall något oförutsett inträffar.

Men det kan också fungera som ett sätt att låna pengar till din resa. Alla kreditkort i Sverige har nämligen en räntefri period på mellan 45 och 60 dagar. Det innebär att du kan använda kortet för utgifter under resan och slippa betala någon ränta ifall du betalar tillbaka allt inom denna period.

Lyckas du inte betala tillbaka allt på en gång? Då kan du betala i omgångar istället mot ränta. Denna ränta är nästan alltid högre än den för reselån. Vet du på förhand att du inte kommer att kunna betala tillbaka allt på en dryg månad är det därför bättre att ansöka om ett vanligt reselån / semesterlån (privatlån alltså).

3. Bolån

Ifall du bor i villa eller har en egen lägenhet har du säkert ett bolån. Så länge som du har låneutrymme kvar kan du använda bostadslånet som ett semesterlån. Det är bara att prata med banken och be om att få utöka lånet.

Har du möjlighet att använda bolånet som reselån är det faktiskt det absolut billigaste sättet att finansiera sin resa på.

4. Kontokredit

Slutligen har vi kontokredit som sätt att låna pengar till resa. En kontokredit är ungefär som ett kreditkort bara det att du inte får något plastkort. Du kan alltså inte betala i en butik eller på nätet med en kontokredit. Istället för du över pengarna till ditt vanliga bankkonto när du behöver och så kan du använda pengarna exempelvis utomlands.

Till skillnad från privatlån kan du använda krediten om och om igen bara du amorterar minimibeloppet varje månad.

Detta är ett bra sätt gardera sig mot oförutsedda utgifter under resan. Det går att få en ränta som är ungefär som den för ett vanligt privatlån, men se upp för det finns även så kallade högkostnadskrediter som marknadsför sig under detta namn.

Tänk på att: Det är alltid bäst att spara ihop pengar till din drömresa. Samtidigt är det bra att förbereda sig så att du har extra medel ifall det skulle behövas. Ett kreditkort eller en kontokredit kan vara lämpligt som backup i ett nödläge.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link