Därför älskar vi Toscana – 6 saker att göra

Toscana – redan på namnet hör du att det är något speciellt med denna italienska region. Detta landskap hör till de vackraste i Italien och i hela Europa vågar vi påstå.

Även om skönheten är anledning nog att resa till och upptäcka Toscana finns det mängder med konkreta saker att se och göra där.

Här listar vi 6 saker som fått oss att älska detta italienska resmål.

1. Utforska Toscanas små städer

Toscana by

För att uppleva det äkta Toscana kan du utforska dess små städer. Många av dem ligger strategiskt till uppe på toppen av en kulle.

 • San Gimignano har 15 imponerande medeltida torn.
 • Cortona har vackra vyer över Trasimentosjön och det var här filmen Under Toscanas sol spelades in.
 • San Miniato är känd för sina tryfflar men själva staden kan utforskas med guide också.
 • Lucca har fantastisk arkitektur.
 • Siena har mysiga gator och en skön atmosfär.

Besök dem gärna en och en, ta det lugnt, ät något gott och kanske övernatta. Du vet väl att du ofta får de bästa bilderna när du fotar i tidigt morgonljus när gatorna är nästan tomma och skuggorna är långa? Här har du möjlighet att uppleva det ”äkta” Toscana från sin vackraste sida.

2. Njut av genuin mat

Håll med om att just mat nog brukar vara en av de saker som gör en resa minnesvärd! När du åker till Toscana är det mer sant än någonsin.

Här handlar det om att hålla det enkelt: man använder ofta färska, närodlade och säsongsbetonade ingredienser. En blandning av grönsaker, kött, pasta och ost – och en hel del utsökt olivolja så klart. Långt ifrån matindustrins transfetter. Äkta vara och otroligt gott smakar det.

Här är några av de maträtter från Toscana som är mest kända:

 • Panzanella – sallad av tomater, bröd, lök, basilika, balsamvinäger och olivolja
 • Tagliatelle al tartufo – pasta med tryffelsås
 • Fagioli con slasiccia – Borlottibönor med korv
 • Ribollita – en utsökt vegansk böngryta
 • Bisteca alla Fiorentina – T-bensstek med rosmarin som alltid grillas som rare
 • Potato tortelli – ravioliliknande pasta fylld med potatis
 • Cacciucco – åker du till Livorno kan du prova denna goda fisksoppa
 • Acquacotta Maremmana – vegetarisk soppa/gryta från Amiatabergen av ägg, lök, selleri, tomat, basilika, olivolja och pecorino-ost
 • Pappa Al Pomodoro – tomatsoppa med bröd från Toscana

Men vi tycker tjusningen ligger i att upptäcka. Slå dig ner på den lokala restaurangen och fråga vilka lokala specialiteter som de kan rekommendera.

3. Gå på jakt efter tryffelsvamp

På tal om mat – är du i Toscana och om du gillar mat måste du prova på tyffeljakt. Tryffel, il tartufo på italienska, är en riktig delikatess som inte bara är känd för sin härliga och speciella smak utan även för det höga priset.

Orsaken är att denna svamp inte går att odla utan den måste letas upp under mark, i skuggan av ekträd och med hjälp av hund eller gris.

Det går att hitta tryffelsvamp under hela året i Toscana, men allra lättast är den att hitta under vintermånaderna.

4. Prova fantastiskt vin

Chianti - vin från Toscana

Toscana är berömt för sitt goda vin. Chianti är så känt att man inte behöver vara finsmakare för att namnet ska klinga bekant. Andra vinsorter i Toscana är Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino, Vernaccia Di San Gimignano och dessertvinet Vin Santo.

Uppskattar du ett glas vin till maten är det nästan ett måste att prova på dessa när du reser till Toscana. Eller ännu bättre – besök någon av de vackra vingårdarna. Det finns organiserade vinturer från Florens och turer där du möter din guide på plats. Har ni bil kan ni besöka vingårdarna på egen hand. Ring gärna i förväg för att försäkra er om att det finns möjlighet att gå på en visning.

5. Utforska konst, kultur och historia i Florens

Florens - renässansens födelseort

Renässansen började i det som idag är Toscana, med Florens som dess epicentrum. Sedan spreds den gradvis till städer som Venedig och resten av kontinenten. Det var på 1400- och 1500-talet som renässansen tog Europa från medeltid in i den moderna eran och därmed innebar ett nytt tankesätt där människan sätts i centrum.

Detta ledde till förändringar och uppfinningar inom de flesta områden – från vetenskap till politik. Men det är just inom kulturen som detta viktiga skede i europeisk historia går att skåda än idag.

Universalgenier som Michelangelo och Leonardo da Vinci var verksamma under denna period. Konstnärer som Giotto di Bondone, Sandro Boticelli och Donatello likaså. På den här tiden utvecklades perspektivet i målningar, den mänskliga kroppen utforskades och det experimenterades med ljusets effekter.

När du besöker Toscana så är därför att utforska konst och kult en av de saker som du bara måste se och göra. Ska du bara besöka ett enda museum så är det Uffizierna i Florens. Det är ett av världens äldsta och främsta konstmuseer.

Här är en lista på bra museer i Florens, Toscana:

 • Uffizierna – ett av världens främsta konstmuseer
 • Accademia-galleriet – näst mest besökta konstmuseet i Florens
 • Palazzo Pitti – var residens för inflytelserika familjer. Idag finns flera museer här, bland annat för silver, kostymer, porslin och modern konst
 • Leonardo da Vinci-museet – efterkonstruktion av da Vinics maskiner i stor skala
 • Interaktiva Leonardomuseet – även här finns maskiner
 • Palazzo Veccio – en byggnad med ett över 90 meter högt torn från början av 1300-talet av arkitekt Arnolfo di Cambio
 • Nationalmuseet för Bargello – den största samlingen med renässansskulpturer
 • Galileomuseet – vetenskapshistoria. Här finns bland annat Galileos första teleskop.
 • Stefano Bardini – stor samling med konst, instrument, keramik, musikinstrument, mynt, möbler och annat från romartiden fram till 1700-talet.
 • Casa di Dante – Dantemuseet
 • Arkeologiska museet i Florens

När vi var i Florens tog vi en guidad tur med buss för att få en bra överblick av stadens olika delar och var alla museer ligger. Rekommenderas!

6. Besök lutande tornet i Pisa

Lutande tornet i Pisa

En och en halv timme med bil från Florens ligger nästa destination, Pisa. Javisst, detta är en av Italiens största turistmagneter och det blir stundtals trångt. Men är du där när det öppnar klockan nio brukar det inte vara så farligt.

Lutande tornet i Pisa är 55 meter högt och är ett fristående klocktorn till domkyrkan i staden. Det började byggas 1173 och sedan tog det 199 år innan det stod klart. Redan under byggnadstiden började det luta eftersom den vattenrika marken gav vika.

Det går faktiskt att klättra upp i toppen och njuta av utsikten över Pisa! Men oroa dig inte – tornet har restaurerats så att det inte finns någon risk att det ska rasa.

När du ändå är i Pisa kan du gärna utforska staden också. Där finns både museer och shopping att utforska.

Lämna en kommentar

Share via
Copy link