Resa till Italien – 5 bra anledningar!

Att resa till Italien är en dröm för många. Lyckligtvis är den inom räckhåll. Detta spännande land som ser ut som en stövel på kartan är otroligt varierande och ligger inte mer än några timmar med flyg från Sverige.

TioHotell går igenom fem bra anledningar att resa till Italien.

Rik kultur och historia

Colosseum i Rom, Italien

Få länder bjuder på så många historiska och kulturella upplevelser som Italien. Från antika grekiska lämningar på södra Sicilien till romerska efterlämningar lite här och där.

Ett måste är att besöka Colosseum i Rom men även Pantheon, Ostia Antica och Forum Romanum. Vid vulkanen Vesuvius ligger berömda Pompeji.

Florens som är huvudstad i Toscana var ett viktigt finansiellt och kulturellt centrum under medeltiden och bevarar idag mängder med kulturhistoriska skatter.

Italienska konstnärer som Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafael och Botticelli och många fler har bidragit till kulturarvet.

Ska du resa till Italien och gillar konst, kultur och historia finns det oändligt med platser och museer att besöka. Missa inte Ufizzigalleriet och Accademia i Florens samt Roms Nationalmuseum.

Italiensk pizza

Äkta italiensk pizza

Självklart kan man äta pizza i Sverige, men äkta italiensk pizza måste bara provas på plats.

Oavsett vart du reser i Italien kommer du att kunna njuta av god pizza. Men det kan vara kul att känna till att det finns två former på italiensk pizza – runda och rektangulära – samt två stilar – romansk och napolitansk.

Den napolitanska pizzan är sedan 2017 med på Unescos lista med immateriella världsarv och Napoli kallas även för pizzans huvudstad. En god anledning att besöka Neapel, som staden ju heter på svenska.

Italiensk mat

Salami och bröd på skärbräda - italiensk mat

Pizza i all ära men italiensk mat är så otroligt mycket mer. Landet bjuder på en stor mångfald av olika mattraditioner från norr till söder. God mat räcker för många som anledning att resa till Italien!

Italien är förstås ett land idag men så sent som på 1800-talet, innan det förenades, bestod det av flera mindre stater. Skillnaderna i matlagningskonst, kultur och mentalitet skiljer sig mycket mellan de olika regionerna.

Pasta och härliga ingredienser som parmesanost, tomater och olivolja återfinns över hela landet. Sedan kan du njuta av den bästa risotton i norra Italien, skaldjur och basilika från Ligurien, vildsvin från Sardinien eller färska grönsaker och fisk från Kampanien.

Bara för att nämna några exempel.

Vin

Vingård i Italien

 

Det går varken att skriva om Italien eller resa dit utan att tänka på mat och dryck. Vin hör givetvis till det sistnämnda.

Precis som med maten finns det stora variationer i det vin som produceras i landet. Från norr till söder finns det vinodlingar och Italien kan skryta över att ha några av världens äldsta vingårdar.

Vill du utforska vingårdar kan vi rekommendera Toscana som är populärast men även Piemonte där det inte är lika trångt. Hyr en cykel och åk mellan gårdarna och prova på deras viner! Många erbjuder övernattningsmöjligheter.

Fantastisk natur

Comosjön i norra Italien

Från alperna och de berömda sjöarna Como och Garda i norra Italien, via sjögrottan Grotta Azzura på Capri till Sardiniens vita stränder. Variationen i natur och landskap är enorm.

Är du ute efter naturupplevelser och ska du resa till Italien blir det snarare ett problem att välja vart du ska åka! Varför inte bila genom Europa och sedan utforska Italien från norr till söder? Då kan ni pricka in flera av de fantastiska sevärdheterna detta vackra land har att erbjuda.

Ett annat tips är att prova på agriturismo – att bo på lantgård. Det finns många gårdar som hyr ut rum. Då kan du lätt få tips om sevärdheter i området och dessutom uppleva den lokala kulturen och traditionen. Eller varför inte bo på hotell i grotta i Matera i Italien?

Listan över anledningar att besöka Italien kan göras mycket längre än så här men vi tror att vi prickat in de främsta skälen till att många väljer att besöka detta underbara land!

Lämna en kommentar

Share via
Copy link